4. jaanuar 1998 kell 22:00

Jõuluaeg tõstis kõikjal hindu

Riia börsi viimane kauplemissessioon oli 30. detsembril ning kauplemist taasalustatakse täna. Aasta lõpp tõi Riias kaasa väikese hinnatõusu, börsiindeks kerkis jõulujärgsel ajal ligi 6 punkti. Kauplemisaktiivsus oli madal ning jaanuari esimene pool ei too ilmselt kaasa suuri muutusi

Vilniuse börs oli aasta alguses suletud ning kauplemine algab taas täna. Vana aasta lõpul oli kauplemine küll suhteliselt loid, kuid hinnad muutusid vähese likviidsuse tingimustes üsna energiliselt. Litin tõusis aasta lõpus taas 900ni, kuna jõulude järel 1950 punkti ligi jõudnud Litin-A veidi langes.

Vene RTS-süsteem oli uue aasta esimestel päevadel suletud ning kauplemist alustatakse täna. Puhkepäev on RTS-süsteemis ka kolmapäeval, 7. jaanuaril, mil Venemaal tähistatakse jõulupühi.

Detsembri lõpp tõi Vene turul kaasa uue hindade tõusu, mis senistega võrreldes toimus rahulikumas tempos. Aasta lõpuks jõudis RTS-indeks 400 punkti tasemele. Turukäibed jäid sealjuures äärmiselt väikeseks, sest turul tegutsesid vaid kodumaised investorid. Suundaseadvaid hinnaliikumisi on oodata ilmselt pärast pühadesessiooni lõppu selle nädala teisel poolel.

USA aktsiaturud olid reedel üpris kõikuvad, kuid hilisõhtune tõus viis hinnad lõpuks tublisti kõrgemale. Dow sulgus 57 punkti kõrgemal, kuna Nasdaqi koondindeks kerkis 11 punkti, 1582 punktini. Kauplemine oli passiivne ning mitmed analüütikud usuvad, et lähema aja trendi võib hakata vaatama alles esmaspäeval, mil enamik suuri tegijaid on jõulupuhkuselt tagasi.

Turgu mõjutas positiivselt uudis jätkuvalt madalast inflatsioonisurvest, samas häiris paljusid NAPM aruanne, mille kohaselt tootmisaktiivsuse kasv oli oodatust madalam. Seda interpreteeritakse kui majanduskasvu aeglustumise näitajat ning seega kardetakse senise «kuldse» majandusarengu lõppu.

Hetkel kuum