6. jaanuar 1998 kell 22:00

Rakvere prognoosib käibe kasvu veerandi võrra

Rakvere lihakombinaadi peadirektori Peeter Maspanovi sõnul on prognoosid tehtud eeldusel, et riik ei kehtesta liha imporditolle ning hinnad püsivad seetõttu stabiilsed. «Samuti oleme arvestanud, et kaubavahetuse reeglid jäävad samaks,» ütles Maspanov. «Prognoosid on realistlikud ja tehtud tänase päeva informatsiooni põhjal.»

Maspanovi ütlusel saavutab ettevõte käibe kasvu põhiliselt ekspordi arvel. «Kohalikul turul võime ehk juurde saada paar protsenti, mitte rohkem,» sõnas ta.

Rakvere lihakombinaadi eelmise aasta ekspordipartnerid olid tähtsuse järjekorras Ukraina, Läti, Venemaa ja Leedu. Ilmselt jääb sama järjekord kehtima ka sel aastal, kui just Venemaa topelttolle ei kaota, ütles Maspanov.

Rakvere eelmise aasta käibe- ja kasumiprognoos oli vastavalt 666 ja 21 miljonit krooni. Kombinaadi peadirektor Peeter Maspanov on varem kinnitanud, et ettevõte täidab kasumiprognoosi. Kombinaadi konsolideeritud bilanss võib siiski jääda kahjumisse lihatööstuse tütarettevõtete Ekseko ja Rigas Miesnieksi kahjumi tõttu.

Rakvere lihakombinaadi eelmise aasta konsolideeritud tulemused kinnitab ettevõtte nõukogu 28. jaanuaril.

Seakasvatusettevõte Ekseko kavandab selle aasta kasumiks ligi 12 miljonit krooni. Seni on ettevõte olnud kahjumis.

ASi Ekseko arendusdirektori Andres Veide sõnul on Ekseko kahjum viimase aasta jooksul stabiilselt vähenenud ja 12 miljoni kroonine kasum on saavutatav.

«Kui sööt aasta jooksul ei kalline, on sellise kasumi teenimine tõenäoline,» ütles Veide.

Ekseko eelmise aasta kasumiprognoos nägi ette 5,7 miljoni suurust kahjumit. Jooksvasse kasumisse jõudis Ekseko esmakordselt eelmise aasta oktoobris, teenides kuuga 154 000 krooni. Veide sõnul on Ekseko senine areng olnud selline nagu planeeritud.

Eelmise aasta lõpus tootmist alustanud ASi Linnulihatooted käibeks prognoosib Rakvere 47,4 ja kasumiks 2,6 miljonit krooni.

Hetkel kuum