6. jaanuar 1998 kell 22:00

Venemaal oodatakse tõusu

Riia börs tegi teisipäeval kerge, veidi enam kui protsendise tõusu. Aktiivseimalt kaubeldi Unibanka aktsiaga ning börsikäive oli keskpärane 232 000 latti. Olulisi järeldusi sellest tõusust teha ei maksaks, kuna olulisi liikumapanevaid uudiseid pole turul oodata enne jaanuari keskpaika. Siiski võib Tallinna aktsiahindade positiivne eeskuju mõjuda ka Läti turule mõnevõrra ergutavalt, eriti kui arvestada hindade praegust madalseisu.

Vilniuse börsil olid eile tähelepanu keskpunktis hoopis riigi võlakirjad, mis tänu kahele tehingule tegid 20 miljoni litise suurkäibe. Aktsiatest kaubeldi kõige enam Vilniuse Pangaga, mis liti võrra tõusis. Ülejäänud aktsiate käive jäi äärmiselt tagasihoidlikuks ning maaklerite arvates ei elavne kauplemine enne aastatulemuste avaldamist. Põhinimekirja indeks tõusis 3 punkti võrra 905,94 punktini. Lisanimekirjas aktsiate hinnad hoopis langesid ning indeks lähenes 1900 punkti piirile.

Vene RTS-süsteemis avanesid aktsiad küll tublisti kõrgemalt, puutudes 420 punkti piiri, kuid liikusid päeva jooksul ühtlaselt alla. Päeva lõpuks jõudis RTS-indeks punktiga miinusesse. Kauplemiskäive jõudis taas normaalsele tasemele ning maaklerite sõnul oli ostjate seas suuremaid lääne tegijaid. See pani mitmeid analüütikuid langusest hoolimata tegema lähiaegadeks üpris optimistlikke ennustusi.

USA aktsiaturgudel oli esmaspäev üsna tormiline, kui Dow hommikuse 50p tõusu järel 50p miinusesse langes, et lõpuks siiski positiivsel pinnal sulguda. Ühelt poolt toetas aktsiaid tugev võlakirjaturg. Olulisima, 30aastase võlakirja tulumäär langes ajaloo madalaimale tasemele (5,75%). Samal ajal teegi investoritele muret Greenspani nädalavahetuse avaldus deflatsiooni ohu kohta, mis võib osutuda majandusele sama suureks ohuks kui inflatsioon. Samuti pole sugugi selgemaks saanud Aasia kriisi tegelikud mõjud ning seega võib eeldada lähikuudel ameerika mägede stiilis hinnakõikumiste jätkumist.

Hetkel kuum