13. jaanuar 1998 kell 22:00

Musta tööotsa tasu on stabiilne

Novembris prognoosis Äripäev remondi- ja ehitustööde hinna tõusu 1998. aastaks. Jaanuaris on vähemalt musta tööjõu hinnad enam-vähem samad, mis aasta tagasi, küll aga on tõusnud ametlikult tellitavate ehitustööde hinnad.

Keraamiliste seinaplaatide ruutmeetri ametlik paigaldamine maksis ilma käibemaksuta mullu aprillis 140--156, novembris 199 ja tänavu jaanuaris juba 219 krooni, mustad hinnad on stabiilselt püsinud vahemikus 100--130 kr/m². Cyproc-plaatide lakke paigaldamise mustad hinnad on novembriga võrreldes keskmiselt 10--30 krooni võrra isegi langenud.

Tallinna maksuamet oletab, et mitteametlik ehitaja tuleb omadega 30% odavamalt välja. Käest kätte liigub raha maksuameti andmetel eelkõige väiksemates ettevõtetes ja korteriremondis. Tabel näitab, et ametlike ja mustade hindade vahe on 30--70 protsenti.

Ametlike hindade tõus ja mustade stabiliseerumine näitab, et laenukraanide kinnikeeramine mõjutas eelkõige korteriremondisummasid. ÄP

Hetkel kuum