26. jaanuar 1998 kell 22:00

Kulla unts taas üle 300 dollari

President Clintoni väidetav armulugu jääb ka sel nädalal valuutaturgude tähelepanu keskpunkti. Kui selgub, et süüdistustel on tõsi taga, on president sunnitud ametikohalt lahkuma ning dollari kurss jätkab edasist langust. Eile langes USD Aasia turgudel 1,7525 DEMini (14,02 kroonini) -- viimase kahe kuu madalaimale kursile. Jaapani jeeni suhtes langes dollar 124,35 jeenini, mis on 7,5% võrra madalam paari nädala tagusest 134,40 jeenist (69 kuu kõrgeim). Tekib muidugi küsimus, kui madalale langeb dollari kurss juhul, kui Clinton peab ametist lahkuma. USA majandusnäitajad on head ning uueks presidendiks saab praegune asepresident Al Gore, praeguse administratsiooni majanduspoliitika jääb aga endiseks. Mõnede analüütikute arvates on skandaal dollari müügi ajend, mitte aga põhjus. Tegelikud põhjused on hoopis tehnilised -- paljud on võtnud dollari suhtes juba liiga pikki positsioone ja Valge Maja segadused olid hea võimalus kasumivõtmiseks.

Dollari kursi liikumist mõjutab kindlasti ka USA Föderaalreservide juhi Alan Greenspani tänane esinemine senati eelarvekomisjonis. Kui ka Greenspan kinnitab rahandus- ja aserahandusministrite arvamusi Aasia kriisi arvatust suurema mõju kohta, on see halb uudis ka dollari jaoks.

Euroopas liikus dollar siiski ülespoole -- ennelõunal vahemikus 1,772--1,776 DEMi, pärastlõunal juba ülalpool 1,78 marga taset. Eile õhtul oli USD kurss 1,7884 DEMi (14,307 krooni).

Kulla hind tõusis eile taas pärast kahte kuud üle 300 dollari unts.

Hetkel kuum