Compaq ostis Digitali

29. jaanuar 1998, 00:00

Compaq oli seni suuruselt viies arvutitootja, Digital aga 40aastase kogemusega arvutiseadmete ja võrguvahendite suurtootja, kellel olid ka mahukad lepingud riigiasutustega ja ülemaailmne müügivõrk. Digitaliga liitudes sai seni personaalarvutitele rõhku pannud Compaq endale laia turu PC-arvutitest võrgusüsteemideni ja võib turuliidri IBMi järel suuruselt teise arvutitootjana maailmas paremini konkureerima hakata, lubades kliendile pakkuda kõikvõimalikke infotehnoloogialahendusi.

«Rahvusvaheliselt on see suursündmus ja Compaqi turuväärtus suureneb edaspidi tohutult, kuid kohalike firmade toodanguga üleujutatud Eestis, kus välismaised arvutid moodustavad 20%, ei tähenda see suurt midagi,» arvab rahvusvahelise arvutiturundusfirma siinse esindaja CHS Eesti müügi- ja turundusdirektor Ardo Reinsalu. «Ei usu, et Compaq pärast ühinemist nii väga midagi dikteerima hakkab.»

«Liitumist ei tehtud pelgalt PC-turu laiendamise eesmärgil,» lausub Compaqi arvuteid müüva ASi Kungla Dialoog CP direktor Toomas Kaljo, «küll aga muudab liitumine kindlasti Compaqi tooteid, kus hakatakse kasutama Digitali tehnoloogiat.»

Ühinemine pole veel lõplikult paika pandud, kuid tehakse nii, et kõik oleksid rahul ja töötajad motiveeritud edasi tegutsema, lubas Compaqi president Eckhard Pfeiffer.

Kuigi Compaqi aktsia pärast ühinemisteadet langes ja Digitali aktsia tõusis tugevalt, ei näe Pfeiffer selles mingit probleemi: «See, kellega liitutakse, peab oma tööd ümber korraldama ja seni jääb börs äraootavale seisukohale. Kui ühinemisest on natuke aega möödas, hakkab aktsia tõusma.»

Hiigelkorporatsiooni tekkimises näevad mõned spetsialistid arvutitööstuses tekkima hakkavat monopolismiohtu, nii nagu see ähvardab tekkida juba tarkvaraturul, kus Microsoft on vaieldamatu turuliider. Ajalehe The Times andmetel oli Microsofti president Bill Gates ühinemise üle rõõmus. On teada, et Compaq ja Microsoft kavatsevad Windows NT arendamise alal hakata tihedat koostööd tegema.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing