12. veebruar 1998 kell 22:00

Niitvälja golfiklubi võib saada konkurendi

«Eestis pole niigi palju mängijaid, et Niitvälja golfiklubi ennast ära majandaks,» ütleb Schmidt, «seetõttu loodame rohkem Rootsist ja Soomest pärit mängijatele.» Eesti golfikeskus Niitväljal on praegu ainuke 18auguline golfikeskus Balti riikides.

Koht Jõelähtmes Jägala jõe suudmes valiti golfiklubi jaoks juba 1992. aastal. See on umbes 23 kilomeetrit Tallinnast, seega lähemal kui Niitvälja golfiklubi. Praegu kasvab 139hektarilisel maatükil mets ja taamal paistab meri, milleni keskuse maa-ala välja läheb. Maa-ala juurde kuulub kilomeeter mereranda ja 300 meetrit Jägala jõe randa. Mere äärde on plaanis ehitada ka jahisadam.

Siiani pole golfirada veel ehitama hakatud, sest pole leitud rahastajaid. Maa-ala Jõelähtmel on erastamisel, kuid Eesti Ehituse tütarfirmal International Baltic Golf Marina on olemas hoonestusõigus, lisas Schmidt.

Mait Schmidti, kes ka ise on andunud golfisõber, sõnul tuleb konkurents alati kasuks. Kuna Niitvälja golfiklubi on Eestis ainuke, siis uue golfikeskuse tekkimine mõjub mõlemale hästi, sest mõlemad püüdlevad paremuse poole ning suudavad klientidele pakkuda paremat teenindamist. Samuti ütles Schmidt, et golfimängija ei taha mängida kogu aeg ühel väljakul, vaid soovib vaheldust.

Eesti golfikeskuse juhatuse esimees Villu Ingveri sõnul on Eesti golfikeskusel praegu üle 200 püsikliendi eestlaste seas, mängimas käib ka palju turiste. Ligi 1000 inimest on saanud golfikeskusest koolituse. Golfikursused maksid eelmisel aastal golfikeskuses 2000 krooni ja mängimine puhkepäeviti 440 krooni, tööpäeviti natuke vähem. Mait Schmidti hinnangul on golfikeskuse hinnad praegu võrdsed Soome hindadega. Võrreldes aga Eesti ja Soome elatustaset, tunduvad hinnad liiga kõrged.

Golfiklubi majandamine on raske, räägib Ingver. «Pole lihtne tulla platsi hooldamisel ots otsaga kokku,» lisas ta. Seetõttu on golfikeskus siiani töötanud kahjumiga. 1997. aasta käivet ning kasumit Ingver avalikustada ei soovi. Ingver ütleb ka, et ta ei usu, et golfikeskus niipea kasumisse jõuab.

Ka Eesti golfiklubi Niitväljal otsib investorit. Eesti välisinvesteeringute agentuuri bülletääni järgi on otsitav summa 1 miljon USA dollarit. «Meil pole rahapuudust, kuid meil on kavas ehitada uus klubihoone,» lausub Ingver. Ta lisas, et täpset summat, mida vajatakse, arutatakse veel aktsionäride ringis.

Hetkel kuum