12. veebruar 1998 kell 22:00

Nordika Kindlustus Maapanga suuraktsionäriks

Nordika ostis 1,14 miljonit aktsiat hinnaga 10,25 krooni. 10kroonise nominaaliga Maapanga aktsiat noteeritakse praegu turul hinnaga 5 krooni.

Nordika Kindlustuse juhatuse esimees Tiit Arge ütles, et ostuga tehti pikaajaline investeering. Nordika soovib koos suuraktsionäridega muuta Maapanga edukalt toimivaks pangaks, lisas ta. Maapanga suurimad aktsionärid on EBRD ja Balti investeerimisfond kumbki 19,5 protsendiga.

Eesti Panga infoosakonna juhataja Andrus Kuusmann ütles, et kuna Nordika kindlustuse osalus Maapangas jääb alla 10%, ei ole keskpangal tehingule järelevalve seisukohalt kommentaare.

Nordika juhatuse liikme Jaanus Reisneri sõnul peaksid väikeaktsionärid suurinvestori tulekust kindlust juurde saama. «Me soovime osaleda panga nõukogus, kuid selle üle otsustab aprillikuus Maapanga aktsionäride üldkoosolek,» ütles Reisner.

Mullu augustis sõlmisid Nordika Kindlustus ja Maapank strateegilise koostöö lepingu, mis sätestas Maapanga müügivõrgu kasutamise ja investeerimisalase koostöö. Seni oli Nordika Maapanga klient ja müüs panga kontorites oma poliise.

Tiit Arge kinnitas, et tehing toimus sõltumata ajakirjanduses edastatud negatiivsest informatsioonist Maapanga kohta. Ost sai võimalikuks, sest Nordika Kindlustus teenis mullu ligi 30 miljonit krooni kasumit, lausus Arge. «Me ei osalenud börsirallil ega kandnud seetõttu kahju,» lisas ta.

Nordika soovib Arge sõnul muuta Eesti praktikat, mille järgi kindlustusseltsid kuuluvad pankadele. «Maailmas levinud praktika kohaselt kuuluvad pangad kindlustusseltsidele.

Eesti Maapanga nõukogu otsustas eile, et aktsionäride üldkoosolek toimub 2. aprillil. Panga juhatuse esimehe nõuniku Urmas Glase sõnul ennustab nõukogu Maapangale veebruariks 1,3 mln krooni suurust kasumit.

Maapanga nõukogu liige Endel Pilder ütles BNSile, et nõukogu ei arutanud panga aktsiakapitali laiendamist. Panga aktsiakapital vajab lähiajal siiski suurendamist, kinnitas ta.

Audiitorfirma GPMG Estonia lõpetab panga majandustegevuse analüüsi märtsikuu esimeses pooles.

Panga aktsionäride üldkoosoleku on nõukogu planeerinud 2. aprillile. Koosoleku toimumis koht on lahtine.

Hetkel kuum