2. märts 1998 kell 22:00

Dow aasta lõpuks 9400?

Riia börsil liikusid aktsiate hinnad pisut üles. Tõusjate seas oli nii Unibanka kui Staburadze. Unibanka tõusu ergutas aktsia hinna jätkuv tõus Londoni börsil. Unibanka GDRid kauplesid Londonis 5,4 dollarini. Maaklerite sõnul on huvi Unibanka GDRide vastu tublisti tõstnud Eesti Ühispanga road-show ja aktsiaemissiooni ülemärkimine. Staburadze oli menukas börsil, kuid suurem oli aktsia käive börsivälisel turul, kus omanikku vahetas ligi 1% firma aktsiakapitalist.

Leedu börsil oli tähelepanu keskpunktis Hermis. Börsivälises süsteemis liikus koguni 10 miljoni liti eest panga aktsiaid. Börsisüsteemis tõusis Hermise aktsia 1,51% märgatavalt väiksema käibe juures. Maaklerite hinnangul ei kajastanud hinnatõus siiski reaalset situatsiooni turul ning Hermise hind peaks lähipäevil langema. Vilniuse pank langes 2 litti, püsides välja kujunenud 230-233 liti vahemikus. Börsisüsteemis domineerias aga hoopis Leedu Energia, mis oli nii päeva aktiivseim kui näitas ka tugevat tõusu.

Vene aktsiate hindu toetas esmaspäeval üleüldiselt tugev meeleolu maailma turgudel ja Dow tugev avanemine, samuti investorite lootus, et eelmisel nädalal Moskvat külastanud reitinguagentuuride Moody's ja Fitch IBCA otsus tuleb positiivne ning reitinguid ei alandata. Maaklerite sõmul oli ostjate hulgas ka välisinvestoreid, kuid suured tegijad esialgu turule tulnud ei ole. Seega sõltub praeguse tõusu jätkumine olulisel määral selle nädala jooksul langetatavatest reitinguotsustest. Muudest trendidest turul jätkus naftafirmade väljavahetamine portfellides telekomi ja energeetika aktsiate vastu.

USA väärtpaberiturud alustasid nädalat positiivses meeleolus ning Dow liikus hilisel hommikupoolikul taas rekordpinnale. Erakorralisi uudiseid ei olnud. Wall Streeti gigant Lehman teatas aga Dow aastalõpuprognoosi tõstmisest 9000 punktilt 9400 punktile.

Hetkel kuum