9. märts 1998 kell 22:00

Saksamaa peatas dollari tõusu

Uue nädala esimesed tunnid olid dollarile sama edukad kui möödunud nädala lõpp. Jaapani rahandusministeeriumi ja keskpanga kõrgema e?eloni ametnikega seotud skandaalid ning rahvusvahelise valuutafondi abi külmutamine Indoneesiale andis tõuke dollari kursi tõusuks jeeni suhtes tasemeni 128,45 USD/JPY ning Saksa marga suhtes 1,8347 DEMini (14,6776 krooni). Euroopa turgudel langes USD alla 1,83 DEMi taseme pärast seda, kui Saksamaa majandusministeerium teatas, et jaanuaris kasvas tööstustoodang 2,1%. Toodangu kasv oli tunduvalt kõrgem analüütikute poolt prognoositud 0,3 protsendist. Möödunud aasta jaanuaris kasvas see 0,2% võrra. Pärast Ameerika turgude avanemist langes dollari kurss veelgi intensiivsemalt ning eile õhtul oli USD kurss 1,826 DEMi (14,61 krooni).

Kas dollari tugevnemise peatumine oli vaid hetkeline hingetõmme või pikem trend, on esialgu veel raske öelda. Maaklerid on igal juhul ettevaatlikud ning ootavad dollarikeskseid uudiseid USAst: jaanuari hulgimüüginäitajad, veebruari jaemüüginäitajad ja veebruari tootjahinnaindeksit, mis kõik avaldatakse selle nädala jooksul. Kui näitajad vastavad analüütikute prognoosidele (need on võrdlemisi positiivsed), võib oodata dollari kursi edasist tõusu.

Järjest intensiivsemalt liigub kuuldusi keskpankade sekkumise kohta turule. Reedel räägiti Saksamaa liidupanga dollarimüügist, nüüd liiguvad jutud juba mitmest Euroopa keskpangast, kes olevat valmis müüma USA valuutat kursivahemikus 1,8385--1,84 DEMi (14,708--14,72 krooni).

Hetkel kuum