17. märts 1998 kell 22:00

Jaapani Pank sai uue presidendi

Jaapani jeen, mis esmaspäeva õhtul langes viimase kahe kuu madalaimale kursile (129,70 USD/JPY), tõusis eile dollariostjate kasumivõtmise tulemusel taas, kuid jäi pidama 129, 07 USD/JPY-l. Jeeni edasist langust takistas oht, et Jaapani Pank võib teostada interventsiooni. Kuulujutud keskpanga sekkumisest liikusid juba Aasia turgudel, kuid hilisemat kinnitust need siiski ei leidnud.

Jaapani valitsus eiras traditsiooni ning määras esmakordselt uue presidendi väljastpoolt keskpanka. Uueks pangajuhiks sai maa suurima kaubanduskompanii Nissho Iwai endine president Masaru Hayami. Keskpnaga töö pole uuele presidendile siiski võõras, sest Hayami töötas Jaapani pangas aastatel 1947--1978. Pretsedendi loomisega tahetakse taastada keskpanga maine, mis on saanud tugevasti kannatada kõrge ametniku arreteerimisega süüdistatuna korruptsioonis. Panga uue presidendi sõnade kohaselt rakendab ta oma energia peamiselt skandaalides räsitud usalduse taastamiseks, sest nimetatud arreteerimine oli keskpanga senise 116 aastase ajaloo esimene. Samas lubas Hayami suuremat läbipaistvust panga tegevuses, stabiliseerida valuuta ja anda inimestele tagasi kindlustunne.

Saksa marga suhtes liikus dollar kitsas kursivahemikus (1,811--1,823 DEMi). Dollarit toetas Suurbritannia nael, mis tänu jaehindade prognoositust kiiremale kasvule kerkis 3,04 margani (24,32 krooni). Eile õhtul oli USD kurss 1,815 DEMi (14,52 krooni).

Teist päeva järjest on kauplejate hulgas Kreeka drahm, mille kurss tõusis eile peaaegu poole protsendi võrra.

Hetkel kuum