8. aprill 1998 kell 22:00

Jaapani maksu- kärped ebaselged

Dollari kursi langus jätkus ka eile pärast möödunud nädala jõulist tõusmist, sest investorid võtsid pikkadelt positsioonidelt kasumit. Pikkade pühade ja järgmisel nädalal toimuva juhtivate tööstusriikide (G7) rahandusministrite ning keskpankade juhtide kohtumise eel ei riskita olulisi positsioone enam sisse võtta. Tegelikult ei oota analüütikud G7-lt peale ammukuuldud fraaside valuutakursside stabiilsusest suurt midagi.

Eile kiitis Jaapani parlamendi ülemkoda heaks uue rahandusaasta eelarve. Turgusid huvitab väga, kas majanduse stimuleerimise abinõud sisaldavad ka maksukärpeid, millest on nii palju räägitud. Seni mingit selgust ei ole saadud. Rahandusminister Hikaru Matsunaga hoidis eilsel pressikonverentsil selle teema koha pealt oma suu lukus.

Sel nädalal teatavaks saanud Saksamaa tööpuuduse alanemine märtsis seniselt 12,6-lt protsendilt 12,1-le on tekitanud diilerite seas vastakaid arvamusi. Ühed on veendunud, et Saksamaa liidupank tõstab selle peale kohe intresse. Teised seevastu ei usu, et see toimub enne mai algust, mil toimub Euroopa Liidu tippkohtumine, kus otsustatakse lõplikult rahaliiduga liitujad ning määratakse kindlaks vastastikused valuutakursid. Buba nõukogu liige Ernst Welteke andis mõista, et intresse ei tõsteta.

Tööpuuduse alanemine on muidugi hea uudis Saksa marga jaoks ning kui jeeni suhtes prognoositakse dollari tugevat tõusu juba järgmisel nädalal, siis marka suhtes võib kursitõus jääda tagasihoidlikumaks. Eile õhtul maksis USD 1,825 DEMi.

Hetkel kuum