12. aprill 1998 kell 22:00

USAd võib oodata pikk langus

Riia börs jätkas langust ka neljapäeval. Ehkki turuliidrid Unibanka ja Staburadze olid stabiilsed, langesid Vene turuga enam seotud aktsiad. Pikad pühad annavad ehk võimaluse kirgedel pisut lahtuda ning olukord Vene rindel leiab mingi lahenduse. Juba ongi mitmed kommentaatorid väitnud, et Venemaa ähvardused naftatransiidi Lätist möödajuhtimise kohta on ebareaalsed ja praktiliselt teostamatud. See ei tähenda kindlasti pühade järel tugevat hinnatõusu, küll aga võib tekkinud olukord huvi pakkuda riskialtimatele spekulantidele.

Leedu põhinimekirja aktsiad langesid neljapäeval suhteliselt passiivse kauplemissessiooni käigus, pööramata olulist tähelepanu positiivsetele I kvartali tulemustele, nagu Roki?kise piimakombinaadi puhul. Ainsana põhinimekirja aktsiatest tõusis Vilniuse pank, mis protsendi võrra tugevnes. Börsisüsteemis domineeris jätkuvalt A-nimekirja liider Leedu Energia, mille hind aga juba pikka aega püsib 5 liti tasemel muutumatuna. Ainsana Baltimaades oli Leedu börs avatud reedel, kus uudis Vilniuse panga huvi kohta Hermise 43% aktsiate vastu elavdas kauplemist.

Vene maaklerid mängisid loiu spekulatiivse kauplemise käigus hinnad ligi kahe protsendi võrra alla. Kirijenko kandidatuuri läbiminek esimesel hääletusel on äärmiselt ebatõenäoline ning see on turul ära võtnud igasuguse hinnatoetuse. Ühtlasi liiguvad investorid naftafirmadest ja vähemlikviidsetest aktsiatest esimesse e?eloni.

Kolmapäevast langust USA turgudel pidasid mitmed analüütikud hilinenud korrektsiooniks, mis seetõttu võib venida eriti pikale. Võimaliku põhjana nimetati koguni 8500 punkti taset. Viimastel päevadel enam langenud Nasdaq küll tugevnes pisut, kuid üldised prognoosid olid tehnoloogiaaktsiate suhtes veel keskmisest pessimistlikumad. Pikkade pühade järel seisab USAs ees I kvartali majandustulemuste avaldamise hooaeg, mis tõotab näidata üsna temperamentseid turu liikumisi.

Hetkel kuum