Valuutaspekulandid ei jäta jonni

24. aprill 1998, 00:00

Valuutaturud on muutunud taas närviliseks, ettevaatlikud investorid hoiduvad olulistest positsioonivõtmistest, spekulatiivsemad seevastu püüavad ära arvata valuutakursside liikumisi eelolevatel nädalatel. Tulemas on valuutaturgudele kaks olulist sündmust. Täna peaks Jaapani valitsus avalikustama majanduse stimuleerimise paketi ning mai algul kirjutatakse alla Euroopa majandus- ja rahaliidule ning muuhulgas määratakse kindlaks eurosse ühinevate valuutade vastastikused kursid. Parlamentides on alanud debatid rahaliiduga liitumise üle. Poliitilistest seisukohavõttudest tähtsamad on aga liiduga ühinevate riikide keskpankade monetaarpoliitlised sammud. Eesmärgiks on võimalikult soodne start eurole ning tulevikus stabiilne valuuta ning püsiv majanduskasv. Vaatamata Saksamaa liidupanga mõjukate nõukogude liikmete mitmekordsetele kinnitustele on paljud turuosalised endiselt veendunud, et Buba tõstab olulisi intressimäärasid veel enne Euroopa Liidu tippkohtumist, mis toimub mai esimestel päevadel. Buba ametnikele tuli appi veel Soome Panga mõjukas president, kes väitis, et liiduga ühinevad riigid, Soome kaasa arvatud, jahutavad ülekuumenevat majandust fiskaalpoliitika, mitte aga kõrgemate intresside abil. Inflatsiooni kasvamise ohtu näeb liidu tuumikriikide puhul ka tema.

Dollari kursi liikumine Saksa marga suhtes peegeldaski kahesugust turunägemust. Ülemine vastupanupiir oli umbes 1,796 DEMi kandis, Aasia mängurid ostsid seevastu dollarit niipea, kui kurss oli langenud alla 1,79 DEMi. Eile õhtul oli dollari kurss 1,7982 marka.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing