29. aprill 1998 kell 22:00

Taani streik jätkub

Kõige rängemini on streik tabanud tööstus-, ehitus- ja transpordifirmasid. Umbes miljardi Taani krooni suuruse päevakahju hindamisel lähtutakse sellest, et streigist enim haaratud sektorite firmad annavad aastas toodangut umbes 288 miljardit krooni. Streigist on kõrvale jäänud riigitöötajad.

Streik tööstuses ja veonduses ning sadamates ja lennujaamades on halvanud suure osa Taani väliskaubandusest. Reisifirmade tööd takistab lennufirmade osaline seiskumine.

Enamik hooldustöid jääb tegemata. Sideliine ei paigaldata ega remondita, torulukksepad, maalrid, müürsepad ja elektrikud ei tööta, paljud bussiliinid ja praamid ei sõida, kuid rongiliiklus kulgeb normaalselt.

Kuigi naftatöötlemistehased töötavad, on bensiinijaamades transporditööliste streigi tõttu oodata kütusenappust. Taani idaosa, kus paikneb Kopenhaagen, peaks kütuseta jääma lähipäevadel. Kauplused on kaubast päris tühjaks ostetud. Juhtivad poevõrgud Dansk Supermarked, Bilka ja Netto, mis kuuluvad A. P: Mølleri grupile, soovitasid inimestel aegsasti toitu varuks osta.

Trükitööliste streigi tõttu ilmusid eile ajalehed vaid Internetis, väljendades üksmeelselt seisukohta, et vasaktsentristlik valitsus on sattunud kahe tule vahele. 28. mail tuleb Taanis Euroopa Liidu Amsterdami lepingu alane rahvaküsitlus. Euroopa-meelne valitsus soovib rahvahääletuselt jaatavat vastust, see aga eeldab ametiühinguliikmete toetust. Kui valitsus praegusele töökonfliktile seadusandlike meetmetega lõpu teeks, tekib oht, et oluline referendum kujuneb protestiaktsiooniks.

Eile kohtusid Taani tööandjad ja ametiühingud esmakordselt pärast streigi algust. Tööandjad on seni lükanud tagasi ametiühingute ettepanekud arutada uut töölepingut, mis rahuldaks viie asemel kuut puhkusenädalat nõudvaid töölisi. Tööandjate hinnangul suurendaks puhkuse pikendamine tööjõukulutusi 2,2%.

Peaminister Poul Nyrup Rasmussen ütles, et tööandjad ja ametiühingud peavad välise abita kokkuleppele jõudma. Kuid Taani seaduse kohaselt on valitsusel õigus esitada parlamendile eelnõu streigi kohustusliku lõpetamise kohta. Seda õigust kavatseb valitsus ajalehe Børsen teatel kasutada 10 päeva pärast. REUTERS-BNS-DI-ÄP

Hetkel kuum