18. mai 1998 kell 22:00

Jaapani ärimehed otsivad Eestist kontakte

Lepinguid ega kokkuleppeid külaskäigu raames ei sõlmita. Higuchi lausus, et Eesti majandus on saavutanud taseme, kus erastamisprotsess hakkab lõpule jõudma ja vajatakse investeeringuid ettevõtluse arendamiseks. Ta avaldas tunnustust ka Eesti rahasüsteemile.

Jaapani suursaadik Jasuji Ishigaki sõnas, et külaskäigu eesmärk on pikaajaliste suhete ja koostöö arendamine, mitte kiired ja lühiajalised tulemused. Ta ütles, et Eesti ja Jaapani majandussuhetel on suur potentsiaal.

Jaapani suurima õlletehase Asahi juhatuse esimees Hirotaro Higuchi rääkis, et kohtumised peaminister Mart Siimanni, rahandusminister Mart Opmanni, majandusminister Jaak Leimanni ja välisinvesteeringute ning ekspordi arendamise sihtasutuse juhi Jüri Sakkeusega olid konstruktiivsed ja andsid hea ülevaate Eesti majanduslikust olukorrast ning eurointegratsioonist.

Täna kohtuvad Jaapani ärimehed Eesti kaubandus-tööstuskoja esindajatega.

Eestit külastava delegatsiooni liikmed kuuluvad ühendusse Keidanren, mis on Jaapani suursaadiku sõnul üks mõjukamaid organisatsioone Jaapanis.

Keidanren on eraalgatusel põhinev ja kasumit mittetaotlev majandusorganisatsioonide föderatsioon, kus on esindatud peaaegu kõik Jaapani majandusharud. Ühendusse kuulub üle tuhande Jaapani juhtiva ettevõtte ja 122 assotsiatsiooni.

Delegatsiooni kuuluvad Tokyo-Mitsubishi panga, Japan Airlinesi, All Nippon Airwaysi, Sumitomo, Toyota, Sony, Asahi õlletehase, ITOCHU, Nippon Expressi, Toray Industries'i ja Mitsubishi uuringute instituudi esindajad.

Jaapanlaste Euroopa visiit hõlmab peale Eesti ka ?veitsi, Kreekat, Lätit ja Leedut.

Keidanreni delegatsioon viibis esmakordselt Eestis 1992. aastal.

Hetkel kuum