Toll muudab aususe kasulikuks
Eksportijad hakkavad tolliametiga sõlmima vastastikuseid kokkuleppeid

19. mai 1998, 00:00

Tolliameti peadirektori Rein Talviku sõnul ei sea koostöölepe ettevõtjatele mingeid tingimusi. «Tolliamet hakkab ettevõtjaid tasuta tolliküsimustes harima ja laseb nende kauba libedamalt tollipunktist läbi,» lisas Talvik.

Samas ei ole tolliamet vastu, kui usalduse pälvinud ettevõtjad annavad vihjeid võimaliku salakauba kohta, mis ületab Eesti piiri. Tolliameti ja Eesti ekspordinõukogu vahel sõlmitud koostööleppe üks punkt ütleb, et ettevõtjaid tuleb julgustada osalema võitluses ebaseadusliku kaubandusega.

Vihjetelefonid, kuhu saab jätta teate salakaubapartii või maksupetturite kohta, töötavad tolliametis juba ammu. Nendel telefonidel helistatakse aga harva.

Sügisel, kui tolliamet valmistas koostööd ettevõtjatega ette, soovis tolliamet siduda tolliprotseduuride lihtsamaks muutmist otseselt informatsiooni saamisega salakaubavedajate kohta.

Rein Talvik sõnas eile, et sellist eesmärki praegusel koostööl ei ole, kuid salakaubast informeerimine on normiks paljudes riikides.

Tolliameti tolliosakonna juhataja Riika Toompalu kinnitusel sõlmitakse vastastikuseid koostööleppeid ettevõtjate ja erialaliitudega nii palju, kui on huvitatud firmasid. Eelmisel nädalal sõlmis tolliamet esimese raamlepingu Eesti ekspordinõukoguga, mis annab soodustusi tolliprotseduuride täitmisel esialgu 70 ettevõttele.

Ekspordinõukogu tegevdirektor Aare Puur loodab, et koostöölepe tolliametiga meelitab ekspordinõukogusse uusi liikmeid. Tema sõnul pole tolliameti pakutud koostöö koputajate ja pealekaebajate värbamine. «See on vastastikune hea tahe riigi, ausa kaubandusringkonna ja erasektori poolt,» selgitas Puur. «Mõlemad saavad ju kahju, kui keegi mingit sahker-mahker äri ajab ja maksudest kõrvale hoiab.»

Tallinna reisisadama läheduses ühes büroohoones tegutseva tollimaaklerfirma Reanex maakler Tiina Teras polnud kuulnud koostöövõimalusest tolliametiga. Tema sõnul on paberite täitmist palju ja oleks hea, kui seda tööd saaks lihtsustada.

Tollimaakler vastutab oma allkirjaga kauba eest, mida ta ei näe. Tema käest käivad läbi vaid paberid. «Esimesena vaatavad kaupa ikka tolliametnikud,» viipab Tiina Teras büroo aknast sadama tollipunkti poole. Kui konteineris juhtub olema aga salakaup, vastutab deklareeritud kauba eest tollimaakler.

Ekspedeerijate assotsiatsiooni tegevdirektor Ain Kiisler ütles, et nende ühingule pole tolliamet koostööd pakkunud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing