• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Toll muudab aususe kasulikuks

  Eksportijad hakkavad tolliametiga sõlmima vastastikuseid kokkuleppeid

  Tolliameti peadirektori Rein Talviku sõnul ei sea koostöölepe ettevõtjatele mingeid tingimusi. «Tolliamet hakkab ettevõtjaid tasuta tolliküsimustes harima ja laseb nende kauba libedamalt tollipunktist läbi,» lisas Talvik.
  Samas ei ole tolliamet vastu, kui usalduse pälvinud ettevõtjad annavad vihjeid võimaliku salakauba kohta, mis ületab Eesti piiri. Tolliameti ja Eesti ekspordinõukogu vahel sõlmitud koostööleppe üks punkt ütleb, et ettevõtjaid tuleb julgustada osalema võitluses ebaseadusliku kaubandusega.
  Vihjetelefonid, kuhu saab jätta teate salakaubapartii või maksupetturite kohta, töötavad tolliametis juba ammu. Nendel telefonidel helistatakse aga harva.
  Sügisel, kui tolliamet valmistas koostööd ettevõtjatega ette, soovis tolliamet siduda tolliprotseduuride lihtsamaks muutmist otseselt informatsiooni saamisega salakaubavedajate kohta.
  Rein Talvik sõnas eile, et sellist eesmärki praegusel koostööl ei ole, kuid salakaubast informeerimine on normiks paljudes riikides.
  Tolliameti tolliosakonna juhataja Riika Toompalu kinnitusel sõlmitakse vastastikuseid koostööleppeid ettevõtjate ja erialaliitudega nii palju, kui on huvitatud firmasid. Eelmisel nädalal sõlmis tolliamet esimese raamlepingu Eesti ekspordinõukoguga, mis annab soodustusi tolliprotseduuride täitmisel esialgu 70 ettevõttele.
  Ekspordinõukogu tegevdirektor Aare Puur loodab, et koostöölepe tolliametiga meelitab ekspordinõukogusse uusi liikmeid. Tema sõnul pole tolliameti pakutud koostöö koputajate ja pealekaebajate värbamine. «See on vastastikune hea tahe riigi, ausa kaubandusringkonna ja erasektori poolt,» selgitas Puur. «Mõlemad saavad ju kahju, kui keegi mingit sahker-mahker äri ajab ja maksudest kõrvale hoiab.»
  Tallinna reisisadama läheduses ühes büroohoones tegutseva tollimaaklerfirma Reanex maakler Tiina Teras polnud kuulnud koostöövõimalusest tolliametiga. Tema sõnul on paberite täitmist palju ja oleks hea, kui seda tööd saaks lihtsustada.
  Tollimaakler vastutab oma allkirjaga kauba eest, mida ta ei näe. Tema käest käivad läbi vaid paberid. «Esimesena vaatavad kaupa ikka tolliametnikud,» viipab Tiina Teras büroo aknast sadama tollipunkti poole. Kui konteineris juhtub olema aga salakaup, vastutab deklareeritud kauba eest tollimaakler.
  Ekspedeerijate assotsiatsiooni tegevdirektor Ain Kiisler ütles, et nende ühingule pole tolliamet koostööd pakkunud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
NFT – kuum plokiahela trend – saab oma ETFi
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Raadiohommikus: kelle seast valitakse aasta silmapaistvaim ettevõtja?
Äripäeva toimetus valis värskelt välja kaheksa inimest, kes kandideerivad sel aastal tiitlile aasta ettevõtja. Kes ja miks esitati ehk kelle seast valik tehakse, selgub hommikuprogrammis.
Äripäeva toimetus valis värskelt välja kaheksa inimest, kes kandideerivad sel aastal tiitlile aasta ettevõtja. Kes ja miks esitati ehk kelle seast valik tehakse, selgub hommikuprogrammis.