21. juuli 1998 kell 22:00

Valitsus arutas Eesti Televisiooni üleviimist PAL-süsteemi

Valitsus arutas eilsel kabinetiistungil Eesti Televisiooni (ETV) üleviimist PAL-süsteemi, mis tähendaks ka uute telerite ostubuumi.

Eesti ringhäälingu saatekeskuse tehnikadirektori Tiit Tamme hinnangul maksab ETV PAL-süsteemi üleviimine miljoneid kroone, kuna osa saatjaist tuleb uued osta ning osa ümber lülitada.

Tamme hinnangul võib süsteemimuutusega kaasneda ka kanalimuutus, kuna ETV kasutab meeter-, mitte detsimeeterlaineala. Aega võib võtta kogu süsteemimuutus Tamme sõnul umbes aasta.

Nii kanali- kui ka süsteemimuutusega kaasneb Tamme hinnangul telerite ostmise buum. «On palju inimesi, kel on vanad Vene telerid, mis ei tööta PAL-süsteemis,» ütles ta. Lääne telerid aga toetavad mõlemat süsteemi ja neid pole vaja ka ümber lülitada, lisas Tamm. «Muidugi mõjub see inimese rahakotile laastavalt, sest ka paari tuhande kroonist telerit ei jõua igaüks osta, eriti kui vana teler veel on olemas ja töötab,» sõnas ta.

Kvaliteedi suhtes midagi oluliselt ei muutu. «Seni pole maailmas kindlaks tehtud, kumb on kvaliteedilt parem, kas PAL või SECAM,» ütles Tamm. Muutub ainult teleteksti toimimise kiirus. «SECAMis toimib tekst aeglasemalt,» põhjendas ta.

ETV tehnikatalituse juht Leiger Põldmaa ütles, et ETV stuudiod, kõik peale ühe, on nagunii juba PAL-süsteemis. «Meie poolt pole üleminek probleem,» märkis ta, lisades, et probleem on tegelikult vastuvõtjates, s.o. telerites. «Meid hakkab SECAM juba segama, kuna aparatuuri tehakse PAL-süsteemis,» tõdes Põldmaa. Samas nentis ta, et Prantsusmaa televisioonivõrk töötab siiani SECAM-süsteemis.ÄP

Hetkel kuum