28. juuli 1998 kell 22:00

Veel kord akrobaadist ja PDFidest

Minu eelmise nädala akrobaadi-lugu tõi mu e-postkasti mitu kirja küsimustega, mis vääriksid kindlasti veidi laiemat vastamist.

Minu Acrobat ei loe sinu PDF-i!!! PDFi käibel olev versioon on 1.2 ja selle jaoks on vaja, et Acrobati versioon oleks vähemalt 3.0. Värskeim Readeri ja Exchange'i versioon on 3.01, Distilleril 3.02. Kui juba versioonidest ja uuendustest juttu, siis maksab Windowsi kasutajatel tõmmata endale Adobe veebist ka PS-Export plug-in ja kõigil kasutajatel Forms 3.0 -- digitaalsed blanketid, mida tasub ise järgi proovida.

Kuidas teha PDF-dokumenti? Tuleb kasutada Adobe Acrobat Distillerit (tuleb koos PageMakeriga või eraldi ostes) või 5D-Solutions's NikNaki (Eestis praegu ei müüda, aga hind on palju soodsam kui Adobe Acrobatil). 99% neist, kes kirjutavad mulle PDFi-tegemise probleemidest, kasutavad selleks kas piiratud võimalustega PDF-Writerit (spetsiaalne printeridraiver, mille Acrobat installeerib) või mõne programmi enda (nt CorelDraw) PDF-eksporti. Ainus teadaolev ja õieti toimiv viis on installida printeriks Acrobat Distiller 3.0, lasta sellel fail kettale trükkida ja see siis destillerida.

Aga Distilleris on mitu ekraanitäit parameetreid, mida annab muuta. Mis nendega teha? Enamik Distilleri parameetritest vajab muutmist. Parameetrid, mida ise õigeks pean ja mis on pandud kokku PDF-gurude soovituste põhjal, leiab alati www.goodwin.ee/pets/acrobat alt. Seal on ka viit eelpoolmainitud Acrobat Distiller 3.0 printeridraiveri juurde (see on veidi ümber tehtud ja erineb ametlikust).

Kuidas ma saan teada, kas PDF-fail tuli ikka OK? Selleks tööks on olemas preflight-programmid, mis lubavad võtmekohad üle kontrollida. PDFi jaoks sobib hästi EnFocuse CheckUp, kus saab kirjeldada eri profiilid erinevateks PDF-rakendusteks (trükk, www jne). Võta prooviversioon (lubab kontrollida ühe lehekülje) www.enfocus.com.

Valmis PDF-faili ei saa ju enam muuta, mis temaga ikka head teha saab? PDF-faili saab parandada küll, selleks on samal EnFocusel olemas PitStop-plug-in, mis käib Acrobat Exchange'i külge. Saab muuta teksti, lisada-kustutada graafikat ja pilte jms. Mida hetkel PDFis teha ei saa, on käsitleda teksti lõikudena, sest programmid, mille väljundist PDF tehakse, lihtsalt ei oska vajalikku infi kaasa panna.

Hetkel kuum