18. august 1998 kell 22:00

Vene aktsiaturg jätkas langust

Kuigi Venemaa probleemid ei tundunud eile aktsiaturgudele enam sugugi nii kohutavatena kui eile ja rubla koridori laiendamises nähti pigem mingitgi lahendust probleemidele, tirisid Venemaa sündmused ka eile siinse regiooni börse alla.

Vilniuse börs jätkas uute rekordmadalate tasemete ründamist ja likviidsemate aktsiate indeks Litin kukkus päevaga 1,19%, 607,01 punktile. Laiemapõhjalisem Litin-A indeks kukkus päevaga 0,59%, 1507,98 punktile. Oma osa turu depresseerimisse andis ka Leedu suuruselt viienda panga Snorase panga otsus langetada käesoleva aasta kasumiprognoosi seniselt 17,4 mln litilt 4,3 mln litile ehk veidi rohkem kui 4 korda.

Riia börsi RICI indeks kukkus eile 108 727 latise käibe juures 2,13%, 343,01 punktile, mõjutajaks ikka peaasjalikult Venemaa sündmused. Kauplemine Riia börsil oli äärmiselt tagasihoidlik ja turul kauplesid eile peaasjalikult pangad. Suurima löögi alla sattus seoses Venemaa sündmustega Riia Komercbanka, kes oli Läti pankadest üks aktiivsemaid Vene turul tegutsejaid.

Ühena vähestest maailma börsidest läks ka eile vabalangusse Venemaa aktsiaturg. Kogu päeva stabiilselt kukkunud RTS-indeks lõpetas päeva 9,01 protsendga miinuses, 99,58 punktil, mis on ka käesoleva aasta madalaim tase. Kauplemissüsteemi käive oli taas äärmiselt tagasihoidlik, ulatudes napi 11,65 mln dollarini.

Vaatamata sündmustele Venemaal ja president Clintoni paljastustele tegid aktsiate hinnad Wall Streetil eile 1,7protsendise tõusu ja Dow lõpetas päeva 8574,85 punkti tasemel. Maaklerite arvates vaatab turg hetkel juba tulevikku ja selles kontekstis andis rubla devalveerimine ja Clintoni ülestunnistus konkreetse lahenduse pikka aega vindunud probleemidele ja see andis positiivse impulsi. Maaklerid kardavad siiski veidi Moskva sündmuste mõju teistele arenevatele turgudele, mis võib ringiga tagasi jõudes lüüa ka Ühendriikide aktsiaturgu.

Hetkel kuum