27. august 1998 kell 22:00

Toormehindade langus uuele ringile

Möödunud suvel alanud Kagu-Aasia finantskriisist tulenev toorainehindade langus sai Vene rubla devalveerimisega sisse uue hoo. Venemaa on tooraineturgudel nii oluline eksportija (metallid, nafta) kui ka importija (suhkur). Kolmapäeval langes toorainete uurimisinstituudi indeks, mis arvutatakse 17 juhtiva tooraine hindade põhjal, viimase 12 aasta madalaimale tasemele 197,72 punktini. Nii madalal oli indeks viimati 1986. aasta juulis. Goldman Sachsi tooraineindeks (arvutatakse 23 tooraine hinna põhjal) uuendas samuti viimase 11 aasta madalusrekordit. Viimase dekaadi madalaimal tasemel on vase, nikli, nisu, soja ja suhkru hind. Toornafta hind New Yorgi kaubabörsil kukkus kolmapäeval 13,53 dollarini barrel. See on vaid veidi kõrgem kui juunis, mil naftabarrel oli viimase 11 aasta odavaim. Kulla hinnaks fikseeriti eile pärastlõunal 280,90 dollarit unts, mis on kulla madalaim hind alates 13. jaanuarist. Mäletatavasti enne seda maksis kullaunts viimati alla 280 dollari 18 aastat tagasi. Eile hommikul hind alla 280 USD veel ei langenud, kuid kauaks?

Kui Kagu-Aasia valuutad möödunud aasta suvel kokku varisesid, loobusid paljud neist toorainete ostmisest ning kasutasid ära oma laovarud. Kagu-Aasia riigid on olulised nafta, metallide ja muude toormete importijad. Selle tulemusena sattusid löögi alla nende riikide valuutad, mille majandus on sõltuv toorainete ekspordist. Austraalia, Kanada, Venemaa ja Venezuela majanduskasv on aeglustunud ning nende valuutakursid on tugevasti nõrgenenud. Nagu teame, devalveeris Venemaa sisuliselt rubla möödunud esmaspäeval ning sel nädalal on rubla kurss kukkunud peaaegu 10% päevas. Kannatada on saanud ka suhteliselt tugevad majandused. Austraalia dollari kurss langes hiljuti viimase 12 aasta madalaimale tasemele. Kanada dollar ja Lõuna-Aafrika rand on kukkunud kõigi aegade nõrgimale kursile. Lisaks Venemaale devalveeris oma valuuta nafta- ja metallide ekspordist sõltuv Venezuela. Toormehindade languse tõttu on surve all veel Norra kroon, Brasiilia reaal, Argentiina peeso, Hiina jüään, Hongkongi dollar.

Hetkel kuum