30. august 1998 kell 22:00

Rootsi Swedbank koondub ja laieneb

Laienemise huve teenivad teiste pankade ostmine, nendega liidu loomine ja koostöö tegemine. Swedbankil on Rootsis kogu riiki kattev 900 kontori võrk ning ta on aktsionär Soome Aktia Sparbankis, Eesti Hoiupangas ja Hansapangas ning Poola Bank Handlowys, kuhu ta sel aastal kavatseb tööle suunata oma inimesi.

Swedbankile kuulus 19,9% Hoiupanga aktsiatest ning pärast selle ühinemist Hansapangaga sai ta uues pangas 7% aktsiatest. «Kuna me peame oma osalust Hansapangas strateegiliseks, siis oli seda vähe ja seepärast ostsimegi Tallinna ja Helsingi börsil aktsiaid üle 10%,» selgitas Swedbankeni erinõunik Lars-Olof Ödlund Rootsi ärilehele Dagens Industri.

«Paljud Rootsi väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted ajavad Eestis äri ja seetõttu on meil hea soovitada neile Hansapanka,» lisas ta.

FöreningsSparbanken tekkis 24. novembril 1997. a sõlmitud lepingu alusel, mille tulemusena ühinesid Föreningsbanken ja Sparbanken Sverige AB. Ühinemise tulemusena on esimesel poolaastal liidetud 185 pangakontorit, kokku ühendatakse 231 kontorit. Vabaneva ja müüdava kinnisvara väärtus on 1,8 miljardit Rootsi krooni. Aastail 1997--1999 lahkub Swedbankist kokku 3000 inimest. 1356 neist siirdub tööle Resursbankenisse, mis Swedbankeni organisatsioonina aitab neil leida tööd teiste tööandjate juures.

Swedbanki äriidee kohaselt on panga klientideks eraisikud, väikesed ja keskmise suurusega firmad, metsatööstus ja põllumajandus, maakonnad ja üleriigilised organisatsioonid ning mõned suurettevõtted. Swedbanki antud laenud küündisid 30. juuni seisuga 477 miljardi Rootsi kroonini ehk 811 miljardi Eesti kroonini. 228 miljardit Rootsi krooni sellest on laenatud Rootsi kodumajapidamistele.

Swedbanki I p.a tegevuskasum oli 3,866 mld Rootsi krooni ja rentaablus 20,6%. Laenukahjumid küündisid 0,3 protsendini ehk 710 mln kroonini ja probleemsete laenude maht oli 5,517 mld Rootsi krooni. ÄP

Hetkel kuum