1. september 1998 kell 22:00

Piimatöösturid vähendavad tootmist

Ühinenud Meiereid saadab 300 töötajat sundpuhkusele

AS Ühinenud Meiereid ekspordib Venemaale ligi 80 protsenti oma toodangust, seal on praegu kinni umbes 40 miljoni krooni eest ettevõtte raha. «See on Eesti piimatootjate ühe kuu piimaraha,» ütles Ühinenud Meiereide juhatuse esimees Aivar Pärgmäe.

Pärgmäe rääkis, et ettevõtte majanduslik olukord on muutunud äärmiselt raskeks, sest Venemaalt ei laeku toodangu eest raha. «Meil pole enam mõtet uut kaupa Venemaale saata,» lisas ta.

Ühinenud Meiereid on alates kevadest alandanud piima kokkuostuhinda korduvalt 20 sendi kaupa liitrilt. 9. septembrist ostab Ühinenud Meiereid piima talunikelt kokku hinnaga 1 kroon 90 senti liitrilt.

Ühinenud Meiereide juhatus otsustas eile konserveerida ka Pärnus asuva ASi Topmilk tehase, mis on töötanud seni 90 protsendi ulatuses idaekspordi heaks. Ühinenud Meiereid saadab Topmilki kakssada töötajat vähemalt kaheks kuuks sundpuhkusele.

Ühinenud Meiereide kontserni kuuluvates aktsiaseltsides Põlva Piim, Mulgi Meier ja Paide Piimakombinaat suletakse vähemalt kaheks kuuks eksporttoodangu tsehhid. Nendes ettevõtetes jääb sundpuhkusele kokku sadakond töötajat.

ASi Võru Juust pressiesindaja Toomas Kelt ütles, et ka Võru kombinaadi juhtkond on arutanud piima kokkuostuhinna alandamist, kuid otsust pole veel vastu langetanud. «Vaatame, mida teevad konkurendid ja ootame, kuidas Venemaal asjaolud arenevad,» sõnas Kelt.

Põlvamaa suurima piimatootja, Põlva Põllumajandusliku OÜ juhatuse esimees Jaak Hinrikus ütles, et piimatootjatel tuleb piimahinna alandamisega leppida. «Eestis on piimatöötlejaid omajagu, kuid kokkuostuhinnad on praktiliselt samad,» sõnas ta.

Hinrikus lausus, et Põlva Põllumajanduslik OÜ ei kavatse piimahinna alandamise tõttu üheksasaja pealist piimakarja vähendama hakata.

Hetkel kuum