1. september 1998 kell 22:00

Saksa pangad pealaenajad

Seetõttu on Vene moratooriumil ja Saksa pankade aktsiakursside ja isegi reitingu langusel otsene seos. Enim langes pärast moratooriumiteadet Deutsche Banki aktsia -- 6%. Kohe seejärel alandas reitinguagentuur Standard & Poor's panga reitingu AAA pealt AA+ peale.

21 miljardi marga suurusele laenule garantii andnud Hermes on erakindlustusfirma, mis haldab Saksa ekspordilaene. 89 protsenti firma aktsiatest kuulub kindlustuskontsernile Allianz. Veel 15 miljardi marga suurused laenud on kindlustatud riiklikus krediidiagentuuris KfW.

Katmata laene on Saksa pankadel Venemaal seega 19 miljardi marga väärtuses. Et laenukahjudega toime tulla, on pangad endi sõnul hankinud viimastel aastatel neile 50--60protsendilise reservi. See tähendab, et Saksa pankade võimalikud laenukahjud Venemaal on 8--10 miljardit Saksa marka ehk kuni 80 miljardit Eesti krooni.

Suurim kaotaja on Deutsche Bank, kelle andmetel on tal Venemaal tagamata laene 1,3 miljardit Saksa marka. Analüütikute hinnangul on Deutsche Bank laenanud Venemaale kokku 8--10 miljardit marka.

Kielis asuva majandusuuringute instituudi osakonnajuhataja Claudia Buch väidab, et Saksa pankade Vene-laenudel on rohkem poliitiline kui majanduslik tähtsus. Nendest ilmajäämine on laenuandjatele väikese majandusliku tähtsusega, kuid Venemaa majanduse kokkuvarisemisel oleksid juba tõsised poliitilised tagajärjed, rõhutab Buch. DI-FT-ÄP

Hetkel kuum