7. september 1998 kell 22:00

Aktsiaturud on pessimistlikud

Niigi kokku kuivanud kauplemismahud Riia börsil vähenesid eile veelgi ja börsisüsteemi päevakäive ulatus vaid 74 756 latini (1,74 mln kr). Käibe vähenemist soodustas ka eilsest lühenenud kauplemise aeg Riia börsil. Vähegi märkimisväärset käivet on suutnud viimasel ajal näidata vaid Unibanka aktsia, teiste aktsiatega kauplemine on küllaltki kaootiline. Eile moodustas Unibanka aktsia 65 530latine päevakäive ligi 88% börsi kogukäibest, aktsia hind sulgus 1,11% reedesega võrreldes kõrgemal, 0,91 latil. Analüütikute sõnul on turg Venemaa sündmustest tingituna praegu sügavalt pessimistlik.

Vilniuse börsil paistis eile silma Hermis Banka aktsia, millega tehti viis suurt plokktehingut, kokku 16,7 mln liti väärtuses. Aktsia hind kõikus tehingutes väga suures vahemikus, jäädes 82,2 ja 220 liti vahele. Keskturul jäi huvi Hermise aktsia vastu tagasihoidlikuks ja aktsia lõpetas 33 000litise käibe juures 83 liti tasemel. Kokku vahetas päevaga omanikku ligi 10% panga aktsiatest. Maaklerite sõnul võis tehingute taga olla mõni Skandinaavia investor.

Venemaa kauplemissüsteemi käive jäi esmaspäeval viimasele ajale iseloomulikku suurusjärku -- 2,369 mln dollarit. RTS indeks kerkis hommikuses kauplemises ligi 4,5 protsendi võrra, kuid andis õhtupoolses kauplemises tagasi ja sulgus vaid 0,23% reedesest sulgemistasemest kõrgemal, 63,28 punktil.

Ühendriikide aktsiaturgude närvilisus kestis nädala lõpuni. Tugev kukkumine Lõuna-Ameerika börsidel (Argentiina ja Brasiilia) viis Dow Jonesi tööstuskeskmise reedel pool tundi enne kauplemise lõppemist 180 punkti võrra miinusesse. Päeva lõpu eel toimus küll liikumine üles, kuid Dow lõpetas siiski 42 punkti ehk 0,55 protsendiga miinuses. Kuna eile olid turud pühade tõttu suletud, olid investorid varmad enne kolmepäevast kauplemispausi oma positsioone likvideerima. Praeguses närvilises situatsioonis pole kunagi teada, mida toob homne päev.

Hetkel kuum