30. september 1998 kell 22:00

Tallinna börs kukkus kuristikku

Investorite reaktsioon Swedbanki teatele osta ära SEBi osalus Hansapangas oli eile hommikul ühene. Turg avanes teisipäeva õhtuse hinnatasemega võrreldes ca 6% madalamal ja langus jätkus. Börsipäeva lõpus sulgus ÄP indeks esimest korda viimase kahe aasta jooksul allpool 300 punkti taset, 297,66 punktil.

Kuigi pikemas perspektiivis on ühe tugeva tuumikomaniku tekkimine pangale vaieldamatult hea, oli eilehommikune spekulatiivsete investorite müügirünnak küllaltki loogiline. Hansa aktsia oligi eile kogu börsisüsteemi suurim kukkuja, sulgudes päeva lõpus 10 kr madalamal, 57,5 kroonil.

Hansapanga aktsia järsk kukkumine tõmbas endaga kaasa ka teised põhinimekirja pangaaktsiad, mille langusprotsendid ulatusid sammuti üle kümne. Investorite põhitähelepanu oligi eile pangasektoril, mis andis 81% tehingutest ja 91% börsisüsteemi 27,5 mln kroonisest päevakäibest.

Maaklerite kommentaarides peegeldus eile lootusetus. Nende väitel asusid peale spekulantide õhtul müüma samuti mõned pikaajalised investorid, mis viitab turu võimalikule langusele ka täna.

Hetkel kuum