8. oktoober 1998 kell 22:00

Dollar tegi taas suurkukkumise

Dollari kolmapäevasele kuueprotsendilisele langemisele Jaapani jeeni suhtes järgnes eile kukkumine 8,2 protsendi võrra. Veidi enne kella kolme maksis dollar 111,58 jeeni. Nii madal pole Ühendriikide raha kurss olnud 1997. aasta juunist saadik. Saksa marga suhtes oli langus protsendiliselt väiksem, kuid USD kurss 1,5872 DEMi (12,6976 krooni) oli viimati nii madal möödunud aasta jaanuaris. ?veitsi frangi suhtes langes dollar viimase 23 kuu madalaimale tasemele.

Dollari niigi kiirele kukkumisele aitas eile kaasa Ühendriikide Föderaalreservi juhi Alan Greenspani peetud kõne, mis viitas otsesele vajadusele kärpida veel kord keskseid intressimäärasid. Seda arvamust süvendas ka Inglise Pank, kes alandas keskset intressi 0,25% võrra 7,25 protsendini. See oli Briti keskpanga esimene intresside langetamine viimase kahe aasta jooksul.

Kui nüüd USA intressid langevad lähima poolaasta jooksul ja Saksamaa omad mitte, siis Saksa marga deposiidid on investoritele dollarist tunduvalt atraktiivsemad.

Jeeni ootamatu ja ülikiire tugevnemine ehmatas ära saareriigi keskpanga ja rahandusministeeriumi ametnikud. Selleks on ka põhjust, sest fundamentaalnäitajates pole midagi muutunud ja valuutakursside nii kiire liikumine on tingitud vaid headest uudistest põhjustatud emotsioonidest.

Kuigi Jaapani liberaaldemokraatlik partei saatis 10 triljoni jeeni (82,6 mld dollari) suuruse abipaketi kasutamise eelnõu juba parlamenti, jääb selle tegeliku kasutamise võimaluseni veel aega.

Hetkel kuum