18. oktoober 1998 kell 22:00

Fed langetas ootamatult intressi

USA Föderaalreserv kärpis neljapäeva hilisõhtul ootamatult keskseid intressimäärasid 0,25 protsendi võrra -- üleöölaenude intressi 5,0 ja diskontomäära 4,75 protsendini. See, et Fed muudab intresse vabaturukomitee korrapäraste istungite vahele jääval ajal, ei ole küll päris pretsedenditu, kuid tavatu siiski. Eelmine kord kasutas Föderaalreserv taolist võimalust 1994. aastal. Aktsiaturud reageerisid intresside kärpimisele kiire hinnaralliga, Dow hüppas päeva lõpuks üle kolmesaja punkti.

Dollari kurss langes Jaapani jeeni suhtes üle kolme ja Saksa marga suhtes ühe protsendi võrra. Valuutaturud olid aga väga närvilised, sest kõiki painas küsimus, miks otsustati seda teha vaid kaks nädalat pärast eelmist intresside kärpimist. Kas Fed teab nüüd midagi, mida ta varem ei teadnud? Teise võimalusena näen Fedi taktikalist kaalutlust. Keskpanga aktsioonid annavad soovitud tulemusi vaid siis, kui nad on ootamatud. Kuna kõik ootasid, et intresse langetatakse järgmise vabaturukomitee istungi ajal, oli ainus võimalus turge üllatada nüüd.

Reede õhtul oli dollari kurss 1,6224 DEMi (12,9792 krooni).

Hetkel kuum