8. november 1998 kell 22:00

Haldur avalikustab ERA Panga saladused

«Saan aru moratooriumieelsete tehingute olemusest, kuid tehingutega seotud firmade taust vajab uurimist. Ma ei välista, et tehingutega seotud riiulifirmad on seotud ERA Panga nõukogu esimehe Andres Bergmanniga,» ütles Kraavi.

Kraavi sõnul kirjutas nii 2,7 miljoni ERA Pangale kuulunud EVEA Panga aktsia müügi kui ka ERA Panga peahoone aluse maamüügi tehingus paberitele alla Kalju Kallaste, kellenimeline isik kuulub ka ERA Panga juhatusse. Tehingud tehti Kraavi väitel ka ühel päeval, selle aasta 30. septembril.

Peahoone aluse maa ostnud OÜ Mercur Kinnisvara kandis 2,5 miljonit krooni ERA Pangale üle, kuid aktsiatehingute puhul on raha ülekandmise tähtaeg veel ees, ütles Kraavi. Mercur Kinnisvara laenas vajaminevad 2,5 miljonit krooni kindlustusseltsilt Polaris Vara, mille osanik on ERA Pank.

ERA Panga juriidilise osakonna juhataja Ainar Juht ütles, et maamüügi tehingu põhjus oli rahaline. «Maa on ostetud 305 000 krooni eest ja seda on kasulikum edasi müüa 2,5 miljoni eest. See oli võimalus panka raha juurde tuua,» lisas ta.

Maa müügitehingut kinnitanud Tiina Tombergi notaribüroo keeldus tehingut kommenteerimast.

OÜ Mercur Kinnisvara on registreeritud Tallinnas aadressil Pärnu mnt 36 ning aktsiatehingutes osalenud riiulifirmad OÜ Mercur Marketing, OÜ Evon Service, OÜ Farad Consulting ja OÜ Parnex Invest on registreeritud riiulifirmasid müüva ASi Kermon aadressil.

ERA Panga peahoone maamüügitehingu asjaoludes kahtleb ka riigikogu liige Jüri Adams, kes esitas möödunud nädal arupärimise ka õiguskantslerile. Viimane annab hinnangu kahe kuu jooksul.

Hetkel kuum