• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Aasta lahkumine

  Aasta tagasi ütles Tamjärv oma tulevikuplaanide kohta, et ta on oma valikutes vaba. Tol ajal oli ta Eesti üks jõukamaid eraisikuid, kelle aktsiaportfelli väärtus ulatus mitmesaja miljoni kroonini. Aasta tagasi poleks keegi osanud ennustada Tamjärve lahkumist Hansapangast.
  Täna on lahkumas nii Tamjärv kui panga juhatuse esimees Jüri Mõis. Pangandusringkondades peetakse Tamjärve akadeemikuks ja Mõisa teoinimeseks. Koos Hansabank Marketsi juhi, Hansapanga aju Rain Lõhmusega olid nad kolm vaala, kellel püsis kogu Hansapank.
  Tamjärv on oma lahkumist põhjendades pisut ebakindel. Ta lausub, et keskendub erakooli rajamisele.
  Tamjärv on juba pikka aega mõelnud luua oma erakool Rocca al Maresse. "Nüüd on selle kooli idee küps ja 90 protsenti minu lahkumisotsusest oli tingitud sellest, et tahan pühenduda selle kooli loomisele," kõneleb Tamjärv uhkusega oma järgmisest eluetapist.
  "Kui me hakkasime tegema Hansapanka, siis otsustasime, et see pank peab olema üks korralik pank," räägib Tamjärv kooli ja Hansapanga loomise paralleelidest.
  "Sellest ei saa spetsialiseerunud kooli, samuti ei hakka see kool mingit moodsat metoodikat arendama," selgitab ta.
  "Häid koole võiks rohkem olla," sõnab Tamjärv. "Ma ei ütle, et neid üldse ei ole, aga võiks rohkem olla," lisab ta. "Tänane Eesti haridussüsteem vajab eeskuju, see kool võikski eeskujuks olla," kritiseerib Tamjärv.
  Tamjärv tunnistab, et algselt ei soovinud ta ise üldse majandust õppida. Panga loomise peale hakkas ta mõtlema alles siis, kui töötas ettevõttes Cross Development.
  Poliitikasse panganõukogu esimees minna ei kavatse. "Vähemasti mitte lähemal ajal," sõnab ta.
  Samas kavatseb aasta alguses ametist lahkuv Jüri Mõis märtsikuu valimistel kandideerida riigikokku Isamaaliidu nimekirjas.
  "Võib-olla tulevad viie või kümne aasta pärast nii Mõis kui Tamjärv panka tagasi, aga siis on nad kindlasti praegusest Mõisast ja Tamjärvest erinevad," ennustab Tamjärv.
  Hansapanga aktsionäriks jääb Tamjärv alati. "Mul on neid alles, kuid ma ei oska täpselt öelda, palju," räägib ta. Lahkumisel ja aktsiate omamisel ei ole minu jaoks mitte mingit seost, lisab ta.
  Samamoodi väidab Tamjärv, et tema lahkumisel pole mingit seost Jüri Mõisa lahkumisega. "See ei mõjutanud minu otsust üldse," kinnitab ta. Mõisa lahkumine on seotud rootslastest suuromanike ettepanekuga, tema lahkumisega rootslased seotud pole.
  "Kui 90 protsenti lahkumisotsusest oli tingitud kooli loomise ideest, siis 10 protsenti on täielikult see, et ma olen kaheksa aastat Hansapangas töötanud, ma ei ole kunagi kavatsenud eluaeg ärimees olla," lausub ta.
  Hansapanga suuromaniku Swedbanki presidendi vanemnõustaja Anders Sahlén ütleb, et Tamjärv on teinud oma otsuse, kuid roll Hansapangas jääb talle siiski alles. "Oleme algusest peale talle öelnud, et meie tahame tema jätkamist," lisab ta.
  Sahlén ütleb, et on Tamjärvega kohtunud vaid ametlikult, nõukogu ja muudel koosolekutel. "Minu arvates on ta väga hea koosolekute juht, väga hea analüüsivõimega inimene ja prominentne figuur Eestis," lausub ta.
  Rootslastega on Tamjärv siiski Jüri Mõisa lahkumise osas kogu aeg eri meelt olnud. "Loomulikult olen seda ka praegu," ütleb ta, aga lisab, et inimestel on lubatud olla erinevatel seisukohtadel.
  Tamjärve parimad sõbrad jäävad Hansapanka. "Aga nõukokku ma enam ei kandideeri," kinnitab ta.
  Sõpru on Tamjärvel mujalgi. Väidetavalt allilmaga seotud ärimees Meelis Lao on hansapankur Tamjärve vana sõber.
  "Ei saa öelda, et lapsepõlvesõber, kuid juba üle 10 aasta oleme sõbrad olnud," jutustab Tamjärv. "Me tutvusime karatetrennis," sõnab Tamjärv, kelle kodus meenutab karatetrenni tolmunud poksikott.
  Laod ja Tamjärve on ajakirjanduses nimetatud sõpradeks, kes vastastikku teeneid osutavad. Lao on öelnud, et on Tamjärvele palju tänu võlgu.
  Tamjärve on alati peetud just selleks, kes Hansapanga meeskonda on koos hoidnud. Nüüd enam meeskonda ei ole - läheb ju Mõis ja ka meeskonna kooshoidja. Alles jääb vaid juhatuse liige Rain Lõhmus, kes ei soovi oma võimalikku lahkumist kommenteerida. "Ma mõistan Tamjärve ja usun, et tal on täielik õigus Hansapangast lahkuda," sõnab Lõhmus.
  Tamjärv ise ütleb Lõhmuse võimaliku lahkumise kohta, et nagunii ei pea keegi ühes organisatsioonis kümmet aastat vastu. "Seda meie ärikultuuri puhul, Jaapanis näiteks võib küll nii olla, et inimene töötab kogu oma elu ühes asutuses," lausub ta.
  ASi Hansa Investeeringud nõukogu esimees Joakim Helenius arvab, et Tamjärve lahkumine Eesti pangandust ei mõjuta. "Ma ei usu selle mõju seepärast, et minu arvates on see aeg möödas, kui Eesti pangandus olenes isikutest. Ja selle eest võlgneb pangandus tänu just sellistele inimestele, nagu on Hannes Tamjärv," selgitab ta.
  Ka Eesti Panga infoosakonna juht Andrus Kuusmann ei usu Tamjärve lahkumise mõjusse Eesti pangandusele.
  Hansapanga peakonkurendi Eesti Ühispanga nõukogu esimees Aare Urm aga ütleb, et Tamjärve lahkumine mõjutab panganduse käekäiku kindlasti. "Kas positiivselt või negatiivselt, seda ma praegu öelda ei saa, aga aasta pärast ehk küll," sõnab ta.
  Hansapank on jõudnud staadiumisse, kus vanad tegijad lähevad ja uued tulevad. See on kogu Eesti majanduse ja riigi trend.
  Jääb ainult loota, et Tamjärv suudab pidada oma sõna ja rajada kooli, kust sirgub väärikas järelkasv Hansapanga praegustele töötajatele.
   
  Autor: Sten A. Hankewitz
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aivar Uutar: renoveerime kinnisvara energiasäästlikuks tulemusest sõltuva ergutusega
Senise vaid avaliku sektori hoonefondi ja elamute renoveerimistoetus on ajale jalgu jäänud. Energiatõhususe visionäär Aivar Uutar pakub arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis välja uue lahenduse.
Senise vaid avaliku sektori hoonefondi ja elamute renoveerimistoetus on ajale jalgu jäänud. Energiatõhususe visionäär Aivar Uutar pakub arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis välja uue lahenduse.
Elmo Rent jäi novembris käibeprognoosile alla Selle aasta käibeprognoos on aga juba ületatud
Elmo Rent kasvatas novembris aastatagusega võrreldes käivet, aga võrreldes oktoobriga langes see hooajalistest teguritest tingituna tublisti, selgub börsiteatest.
Elmo Rent kasvatas novembris aastatagusega võrreldes käivet, aga võrreldes oktoobriga langes see hooajalistest teguritest tingituna tublisti, selgub börsiteatest.
Eestis kaks elektritootjat rivist väljas, hind kasvab päeval üle 500 euro Elektri import Venemaalt on tugevalt pärsitud
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Analüütik: suurema palga küsija süvendab hinnatõusu
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.