14. detsember 1998 kell 22:00

Tax-free kaubanduse lõpetamine lahtine

Euroopa Liidu riigid püüavad leida kõiki pooli rahuldavat kompromissi ning vaatlejate sõnul on tõenäoline, et maksuvaba kaubandus võib saada ajapikendust.

Suurbritannia peaminister Tony Blair esitas laupäevasel tippkohtumisel ettepaneku pikendada maksuvabade poodide eluiga vähemalt mõnda aega. Suurbritannia positsiooni toetavad Saksamaa, Prantsusmaa, Iirimaa, Hispaania ja Luksemburg. Tax-free kaubanduse kaotamise poolt on Holland, Belgia, Taani ja Itaalia. Soome ja Rootsi on äraootaval seisukohal.

ELi liidrid tegid tippkohtumisel liikmesriikidele, Euroopa komisjonile ning majandus- ja rahandusministrite komiteele (Ecofin) ülesandeks uurida novembrikuu jooksul alkoholi, sigarettide ja muude kaupadega maksuvaba kauplemise lõpetamise majanduslikku mõju, sealhulgas töökohtade vähenemist.

Lahendus peab rajanema Euroopa komisjoni varasematele seisukohtadele, kuid üks lahendusi on maksuvaba kaubanduse «piiratud jätkamine» 15-liikmelise bloki sadamates, lennujaamades, laevadel ja lennukites. Osa analüütikute arvates tähendab see üksnes tähtaja pooleaastast edasilükkamist, sest siis ei häiriks see turismihooaega. Kolmanda seisukoha järgi tehakse tülile lõpp sellega, et tax-free lõpetatakse ja seetõttu kannatavatele piirkondadele makstakse toetust.

Lennu- ja laevafirmad väidavad, et 6,4 miljardi dollarilise aastakäibega maksuvaba kaubanduse kaotamine jätaks tööta 150 000 inimest. Näiteks Soome Finnari turundusdirektori Leif Lundströmi sõnul on maksuvabast müügist saadav tulu oluline kõigile lennufirmadele ja -jaamadele, millel tuleks selle ärajäämisel suurendada makse.

Maksuvaba kaubanduse vastased, nagu näiteks Soome hotellide ja restoranide liit, toovad vastuargumendiks selle, et laeva- ja lennufirmad ning sadamad saavad maksmata jäävate maksudena aastas 2,2 miljardit dollarit subsiidiume, mis ei ole teiste jaemüüjate suhtes õiglane.

ELi liikmesriigid otsustasid 1991. aastal üksmeelselt tühistada maksuvaba kaubanduse 1999. a suvel. Sellest otsusest taganemise otsus peab samuti olema üksmeelne. Äärmisel juhul tuleb lahendus leida hiljemalt 1999. a juunis peetaval ELi Kölni tippkohtumisel.

Autor: AP

Hetkel kuum