Tõnis Oja • 25 jaanuar 1999

Turgudel valitsesid kuulujutud

Eilne päev valuutaturgudel oli paljuski sarnane reedega. Kursikõikumised olid väikesed ning valitses üleüldine närvilisus, mis oli põhjustatud ebakindlast olukorrast arenevatel turgudel. Maaklerite peatähelepanu oli suunatud eelkõige arenevate riikide aktsiabörsidele.

Brasiilia reaal langes eile uuele rekordmadalale tasemele, kuigi osaliselt olid finantsturud pühade tõttu suletud.

Midagi eriti olulist ei toimunud. Täpseim eilset valuutaturgu iseloomustav märksõna oli kuulujutud.

Järjest enam pakub kõneainet Hiina. Neljapäeval üritas üks Jaapani pank saada New Yorgist laenu Hiina kommertspanga jaoks, kuid taotlus lükati tagasi. Ühes Hiina ajalehes ilmus pühapäeval artikkel, mille kohaselt arvavad mitmed analüütikud, et renminbi (jüaani) devalveerimine polegi võib-olla nii paha. Keskpank reageeris artiklile vastulausega, et ajakirjanduses avaldatu oli vaid eraisiku arvamus ning sellel pole ametliku poliitikaga mitte midagi tegemist. Analüütikud on üsna üksmeelsel seisukohal -- kui Hiina devalveerib, siis hüvasti Hongkongi valuutakomitee.

Dollar oli taas kimpus väliskaubandusbilansiga, seekord Jaapani omaga. Saareriigi kaubandusülejääk kasvas detsembris 14,4 protsenti 1,41 triljoni jeenini.

Dollari kurss oli eile õhtul 13,520 krooni.

Hetkel kuum