Sirje Niitra • 9 veebruar 1999

Wiklar petab partnereid

Esmaspäeval said paljud hotelli Grand Hotel Mercure Tallinn ehitustöödel osalenud ehitusfirmad Wiklarilt advokaadibüroo HETA vahendusel kirja, kus tehakse ettepanek pikendada võla tasumise tähtaega kuni 15. oktoobrini. Ehitusfirma lubas väikese osa tehtud tööde maksumusest tasuda kohe pärast maksepikendust sätestava lepingu allkirjastamist.

Hotellile Grand Hotel Mercure Tallinn metallkonstruktsioone paigaldanud ASi Terg juhataja Martin Maidla ütles, et advokaadibüroo ettepanek tasuda 822 000 krooni suurusest võlast vaid 120 000 tingimusel, et ülejäänud summa makstakse oktoobris, on mõnitamine.

«Ilma viiviste ja maksegraafikuta puudub sellisel ettepanekul igasugune loogika,» lausus Maidla. «Istume ise krediidi peal ja ei saa kuidagi Wiklarit ligi aastaks ajaks krediteerida.»

Vastuses advokaadibüroole nõuab firma Terg lisaks võlale ka oma 18% suuruste pangalaenu intresside tasumist.

Tallinna kesklinnas asuvale luksushotellile katust paigaldanud AS Savega ootab Wiklarilt 630 000 krooni tasumist alates detsembrist. Savega juhataja Ragnar Raidma ütles, et advokaadibüroo vahendusel saadud ettepanek ei rahulda firmat, kes on seetõttu võlgu katusematerjali müüjale.

«Me ei saa uusi töid ette võtta,» ütles Raidma. Ta avaldas imestust, et advokaadibüroo saadetud kirjas pole sõnagi viivistest, mis olid kirjas alltöövõtulepingus Wiklariga. Enne tööde alustamist sõlmitud lepingus on kirjas viivised 900 krooni iga maksetähtajast üleläinud päeva eest.

Tehtud tööde eest teenitud tasu on suures osas saamata ka hoone viimistlustöid teostanud firmadel REV Ehitus ja Fansa Ehitus.

Maksuamet sulges REV Ehituse arve 10. detsembril, sest firma ei tasunud oma maksuvõlga 25. novembriks, nagu esialgu lubas.

Äripäeva andmetel võlgneb Wiklar sama objekti eest miljon krooni ka Pärnu firmale Dekoora Ehitus ja väiksemaid summasid veel mitmele alltöövõtjale.

Wiklar toob maksetähtaja edasilükkamise põhjusena firma ajutisi makseraskusi ja suurtellimuste lükkumist kahe-kolme kuu võrra edasi. Samas on nii hotelli haldav OÜ Irnesse Kapital kui ka ehituse projektijuht OÜ Wicom teatanud, et kõigi vastuvõetud tööde eest on ehitajatele tasutud.

OÜ Irnesse Kapital juhataja Teet Kurs kinnitas, et nii metalli- kui ka katusetööde eest on tellija projektijuhile, firmale Wicom tähtaegselt tasunud. «Ma usun, et Wicom on ka Wiklarile raha edasi kandnud,» lisas ta.

Hetkel kuum