21. veebruar 1999 kell 22:00

Kas Hansa Investmentsi prognoos täitub?

Mul ei ole analüütilisi background-arvutusi, aga tunde järgi ütleskin, et see prognoos on pisut liiga optimistlik.

Prognoosid selle aasta panganduse kohta oleks minu poolt mitte nii pidulikud. Ettevõtete probleemid ei ole ikka veel ümber saanud ja laenuportfelliprobleemid ei tohiks veel läbi olla. Kui õigesti nad on provisjoneeritud -- mul on pigem jäänud Hansapanga koha pealt mulje, et see provisjonide suhe laenuportfelli ei ole nii suur, kui ta võib-olla praegustes majandustingimustes olla võiks.

Ma muidugi väga loodaksin, et Hansapangal hakkab nii hästi minema, nagu prognoosis pakutud, siis hakkab ka pankade maine üldsuse silmis oluliselt paranema.

650 miljoni kroonine aastakasum eeldab 50 miljonit kuus. Kui vaadata seda, mis ümberringi majanduses toimub, siis arvan, et see on mõnevõrra liiga optimistlik prognoos.

Mina pean Hansa Investmentsi analüütikuid piisavalt põhjalikeks ja võib-olla neil on tõesti mingit alust arvata, et Hansapanga kasum sinnakanti tõuseb, aga ma ise arvan, et 650 miljonit jääb sel aastal saamata.

Ma ei näe kusagilt suurt majanduse kasvu tulemas ja vaevalt, et Hansapank suudab ennast Eesti majandusest lahti kiskuda ja selliseid fenomenaalseid numbreid näidata.

Prognoos on prognoos ja ma ei tahaks väga selle realistlikkust või mitterealistlikkust kommenteerida, sest tegu on siiski konkurendiga. Eks ta kindlasti suur kasum on ja kui nad selle saavutavad, siis ega see lihtsalt ei tule.

Vaadates Hansapanga eelmisi kasumeid -- ma küll peast ei mäleta, mis nende 1997. aasta tulemus oli, aga mälu järgi oli see veidi väiksem. Selles mõttes on prognoositud number veidi üllatav, aga väga sügavuti ei tahaks konkurenti kommenteerida. Ju nad teavad, mida nad teevad.

See on spetsialistide prognoos. Ma arvan, et praeguse seisuga on Hansapanga majandustulemused veidi alla hinnatud, ehk teiste sõnadega -- provisjone on tehtud rohkem, kui neid reaalselt vaja teha oleks.

Samuti ei ole ma üldse selle seisukohaga nõus, et Eestis on majandussurutis. See on lõppenud. Ükskõik, mis näitajaid makroökonoomika tasemel vaadata, nad hakkavad paranema ja on juba paranenud.

Mingit probleemi panga sees küll ei ole. Muidugi, keskkond võib alati pakkuda üllatusi. Aga see, mis Hansapanga sees on, niipalju kui mina täna sellest asjast veel tean, sealtpoolt küll mingeid halbu uudiseid ei ole oodata.

Hetkel kuum