24. veebruar 1999 kell 22:00

EL loob satelliidisüsteemi

Seni on valitsenud sõjaline kaksikvõim USA GPS-süsteemi ja Venemaa Glonass-süsteemi vahel. Kuna USA ei soovi järgmise põlvkonna satelliite ehitada koostöös ELiga, on EL otsustanud asja omal käel ette võtta.

«Satelliitnavigatsioon on äriliselt ja strateegiliselt äärmiselt tähtis ning selle hind -- 3 miljardit eurot -- on väike investeering, sest satelliitnavigatsiooniturg peaks kuue aasta pärast olema kümme korda rohkem väärt,» ütles Euroopa komisjoni transpordivolinik Neil Kinnock üleskutses ELi riikidele, soovitades veel sel kevadel finantseerimisotsus vastu võtta.

Kinnocki väitel võib ühe miljardi saada ELi infrastruktuuriprojektidele ette nähtud eelarvest ja kosmosefirmast ESA, 250 miljonit eurot saaks teadusprogrammi Galileo rahadest. Transpordiminister loodab, et ülejäänud osa GNSSist (Global Navigation Satellite System) suudavad finantseerida erafirmad.

Autor: DI

Hetkel kuum