2. märts 1999 kell 22:00

Danisco võtab Cultori

Danisco ja Cultori ühinemise lepingule on alla kirjutanud mõlema firma juhatus. Selle kohaselt peab Danisco andma Cultori aktsiate ametliku ostupakkumuse 45 päeva pärast, kui enne seda on 90% Cultori hääleõiguslike aktsiate omanikest tehingu heaks kiitnud. Pakutud aktsiahind -- 281 krooni -- ületas kahekordselt Cultori eelmise nädala lõpu aktsia hinda. See tähendab, et Cultori suurim omanik, Belgia Lippensi perekond, kellele kuulub 18,35% Cultori kapitalist ja 26,9% häältest, saaks oma aktsiate eest 3,6 miljardit krooni. Ülejäänud Cultori suuremad osanikud on suhkrupeedikasvatajate ühistud ja kindlustusfirmad. Danisco suurimad omanikud on kindlustusfirmad ja pensionifondid.

Danisco on Cultorist (endine Suomen Sokeri) kaks korda suurem ja rentaablim. Firma toodab suhkrut, toiduaineid, -lisandeid, karastusjooke ja toiduainepakendeid. Cultori põhitooted on suhkur, toidu- ja söödalisandid, tööstusentsüümid ning looma- ja kalasööt.

Edaspidi kavatseb Danisco tegevust koondada ja jätkata põhiliselt toidu- ja söödalisandite, suhkru jm magusaainete ning toiduainepakendite tootmist. Eesmärk on saavutada neis valdkondades juhtiv positsioon Euroopas. Kõrvaltegevusvaldkondi kavatseb Danisco lähema kahe aasta jooksul müüa 14 miljardi ja Cultor 7,3 miljardi krooni eest. Cultor tahab müüa kalasööta valmistava Ewose ja Suomen Rehu.

Cultorile ja Eastman Chemicalsile kahe peale kuuluv firma Genencor International läheb üle Daniscole ja firma ei kavatse seda lähiaastail müüa.

Pärast ühinemist jätkab firma Danisco nime all ja tulevases juhatuses saavad Cultori esindajad 12 kohast ainult kaks. Firma peakorter jääb Kopenhaagenisse. Firma tegevdirektorina jätkab Alf Duch-Pedersen. Cultori senine tegevdirektor Björn Mattson saab asetegevdirektoriks ning siirdub peatselt pensionile.

Cultorile kuulus Eestis Leibur, mille ta mõni aeg tagasi maha müüs.

Autor: TS

Hetkel kuum