29. märts 1999 kell 22:00

Ühispank otsustas alandada laenuintressi

Intresside langetamine oli tingitud turusituatsioonist, mitte niivõrd konkurentsist, ütles Ühispanga rahaturgude osakonna juhataja Andres Ojamaa.

Hansapank teatavasti on pidevalt alandanud nii hoiuse- kui laenuintresse, Ühispank on seni piirdunud vaid deposiidiintresside alandamisega.

«Konkurents turul mängib rolli vaid sedavõrd, et kui turul hakkavad intressid langema, siis kaks suurt panka peavad ühtemoodi käituma,» ütles Ojamaa. Ta nentis, et turul on lühiajaline likviidsus hea, see tähendab inimestel on hakanud rohkem raha sisse tulema.

«Spekulatiivseid prognoose selle kohta, millal järgmine kord intressid langevad, ei tahaks ma teha,» ütles Ojamaa.

Hansapanga riski- ja krediididirektor Aivar Rehe ütles, et ta ei usu, et intresside langetamine Ühispanga poolt oleks tingitud konkurentsist ja asjaolust, et Hansapank pidevalt intresse alandab.

«Ma usun, et pank avastas teatud põhimõtetest lähtuvalt, et intresse peab langetama,» sõnas Rehe. Ta ütles, et turg on suhteliselt tundlik, praegu on intressid mõlemalt, nii aktivate kui passivate poolelt hakanud alla tulema. «Kui turg vastab ootustele, siis peab tegema vastavaid otsuseid. Tundub, et hinnangud on langustrendi suunas,» tõdes Rehe.

Ühispank langetas protsendi võrra ka eluasemelaenu intressi, mis on nüüd Saksa marga libor (3%) pluss 8 protsenti. Sellele lisandub ka riskitasu 1--3 protsenti. Hansapangas on baasintress sama, kuid Rehe sõnul võib see olenevalt kliendist varieeruda. Hansapangas on kroonilaenu baasintress 13,5 protsenti. Hansapank langetas viimati intresse 17. märtsil.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum