ÄP fototoimetus • 11. aprill 1999 kell 22:00

Ekspresident teenis kõnega sadu miljoneid

George Bushi sõber, firma Global Crossing üks asutajaid Lodwick Cook kutsus ekspresidenti oma firma klientidele Tokyos kõnet pidama. Sõpruse poolest lubas Bush, kelle kõne honorar on maailmas üks kõrgemaid, teha 20% hinnaalandust.

Kui kõne sai peetud ja Bush koos firma juhtidega hommikust sõi, ütles ta naljaviluks, et mis oleks, kui nad maksaksid talle raha asemel oma firma aktsiatega. Ja enne veel, kui George Bush Jaapanist lahkus, oli ta Global Crossingu aktsionär.

See lugu juhtus aasta tagasi. Läinud sügisel läks Global Crossing New Yorgi börsile ja sellest ajast peale on aktsia hind viiekordistunud. Kui aktsia esialgne hind oli 9 dollarit, oli Bushi aktsiate väärtus 36,75 miljonit Eesti krooni. Paar nädalat tagasi, kui aktsia maksis 62 dollarit, oli Bushi kõne honorar kasvanud 260 miljoni kroonini, ja nüüd, kui kurss on 43 dollarit, on honorar «ainult» 180 miljonit krooni.

Global Crossing on telekommunikatsioonifirma, mis paigaldab USA, Euroopa ja Aasia vahele nelja veealust suure mahuga interneti- ja telefonikaablit, millesse ta investeerib 44 miljardit krooni. Firma börsiväärtus on 267,8 miljardit krooni.

Autor: ÄP

Hetkel kuum