ÄP fototoimetus • 13. aprill 1999 kell 22:00

Serblased ründasid Albaaniat

Albaania televisiooni teatel tabasid serblaste pommid Kamenica külas kolme maja, samuti tulistasid nad Padeshi piiripunkti ja Zogaj küla. Pärast paaritunnist tulevahetust Albaania piirivalvuritega lahkusid serblased Albaania territooriumilt.

Albaania välisministeeriumi pressiesindaja Sokol Gjoka ütles, et serblaste strateegia on laiendada konflikti naaberriikidesse. Ta kinnitas, et Albaania valitsus arutab olukorda NATO esindajatega ja rakendab vastuabinõusid oma territoriaalse terviklikkuse kaitsmiseks.

USA välisminister Madeleine Albright, kes püüdis eile Oslos läbirääkimistel veenda Venemaa välisministrit Igor Ivanovi, et Venemaa jätkaks rahuvahendusmissiooni, oli sunnitud Albaania piiri rikkumisest kuulda saades Jugoslaaviat «tõsiste tagajärgede eest» hoiatama. «Me oleme väga selgelt hukka mõistnud Serbia katsed konflikti laiendada ja NATO suhtub äärmiselt tõsiselt igasse serblaste piiriületuskatsesse,» teatas USA välisminister.

Albright ja Ivanov ei suutnud sõjategevuse peatamises kokku leppida, kuid lubasid poliitilise lahenduse otsimist jätkata. Vene-USA väliministrite kohtumine oli esimene kõrgetasemeline kontakt kahe riigi vahel pärast NATO löökide alustamist Jugoslaavias. Kohtumise järel pressile tehtud avalduses rõhutas välisminister Igor Ivanov läbirääkimistel saavutatud edu. Põhiteema oli olnud Kosovo rahvusvaheliste rahujõudude loomine ja põgenike koju tagasi pöördumine.

Ehkki läbirääkimistel loodetud läbimurret ei saavutatud, tõid USA ametiisikud esile «Venemaa konstruktiivset hoiakut» sõjategevuse lõpetamise suhtes Kosovos, kus oma kodu on maha jätnud juba 456 000 albaanlast, kellest eile püüdis jõuda 3000 Albaaniasse ja tuhanded Makedooniasse.

Esmaspäeval tabas NATO rakett silda ja sellel sõitvat rongi, hukkus 10 inimest. NATO vabandas, et ta ei tahtnud rongi vigastada.

Nagu ütles Venemaa asevälisminister Aleksandr Avdejev Prantsuse raadiole RTL, on NATO pommitamiste tagajärjel Jugoslaavias surma saanud juba 400 tsiviilisikut, mis veel kord näitab, et pommitamine kriisi ei lahenda, vaid üksnes süvendab seda.

Autor: ÄP

Hetkel kuum