14. aprill 1999 kell 22:00

Hansapanga nõukokku lisandus välismaalasi

Bank Handlowy on Hansapanga strateegilise partneri Swedbanki osalusega suurim Poola pank, kellele kuulub veidi üle viie protsendi Hansapanga aktsiatest. 31aastane Leszek Maciusowicz on noorim panga nõukogu liige.

Hansapanga nõukogu liige Anders Sahlén ütles eile pärast aktsionäride üldkoosoleku lõppu, et uus panga nõukogu esimees kinnitatakse tänasel nõukogu koosolekul. «See saab olema üks meist kümnest,» väitis ta.

Äripäeva andmetel saab Swedbanki presidendi nõunik Sahlén ilmselt Hansapanga nõukogu esimeheks.

Uued Hansapanga nõukogu liikmed, 53aastane Magnus Francke ja temast neli aastat noorem Jan Liden on vastavalt Swedbanki vanim asepresident ja panga täidesaatev asepresident.

Hansapanga nõukogu liikmed saavad eelmisel suvel kokkulepitu kohaselt palka 10 000 krooni kuus, kui nad osalevad kõigil nõukogu koosolekutel. Hansapanga nõukogu esimees võib panga tegevjuhtimises osaledes teenida samapalju kui panga tegevjuht.

Hansapanga juhatuse esimees Indrek Neivelt ütles eile aktsionäride koosolekul panga tegevusest aruannet esitades, et pank näeb oma koduturuna kõiki Balti riike. «Sel aastal asetab Hansapank põhirõhu traditsioonilise panganduse ja liisingu arendamisele,» rääkis Neivelt. «Plaanis on müüa rida ettevõtteid, mis pole põhitegevusega otseselt seotud.»

Neivelti sõnul kavatseb Hansapank laiendada oma tegevust Lätis ja Leedus ning alustada sellel aastal Leedu tütarpangas tööd.

Hansapangale kuulub eelmise aasta lõpu seisuga 70 protsenti Balti riikide eraisikute hoiustest ja 54 protsenti ettevõtete hoiustest. Hansapangal on Eestis ja Lätis kokku 840 000 klienti.

Hansapanga aktsionärid kinnitasid eile eelmise aasta aruande ning Hansapanga Grupi 60,5 miljoni krooni suuruse aastakahjumi.

Omanikud valisid selleks aastaks panga audiitoriks Andres Rooti KPMG Estoniast.

Tulenevalt juulis jõustuvast uuest krediidiasutuste seadusest ning varem tehtud teistest seadusemuudatustest parandati ka panga põhikirja. Kõige enam tekitas aktsionärides pahameelt muudatus, et pank ei pea üldkoosoleku kokkukutsumise teadet aktsionäridele laiali saatma, piisab teate avaldamisest ühes üleriigilises ajalehes. Hansapanga jurist Lauri Isotamm ütles, et see hoiab kokku panga kulutusi, kuna pangal on üle 6000 aktsionäri.

Hansapanga nõukogust lahkusid Hannes Tamjärv ja Lars-Olof Ödlund, viimane läks Swedbankist pensionile.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum