Väinu Rozental • 2. mai 1999 kell 22:00

ERA Pank on püsivalt maksejõuetu

«Parim lahendus võlausaldajate jaoks on kuulutada välja panga pankrot,» rääkis Urmas Tross. «ERA Pangal ei jätku vahendeid kõikide nõuete rahuldamiseks.»

Ajutise pankrotihalduri hinnangul oleks ERA Panka vaja reaalselt sisse panna 26,9 miljonit krooni, et kohustused katta. «Peale selle peaks pangal tagataskus olema 70 miljonit krooni, et katta nõndanimetatud viitsütikuga pomme,» lisas Tross.

Pankrotihalduri aruande kohaselt on ERA Pangal 26. aprilli seisuga ebatõenäoselt tagasilaekuvaid laene 20 miljoni krooni eest. Laene, millel on oht muutuda halvaks, on Trossi sõnul 120 miljoni krooni väärtuses. «See on 61 protsenti minu poolt vaadeldud laenuportfellist,» rõhutas Tross.

Tross võttis vaatluse alla laenud alates 300 000 kroonist. Sellised laenud moodustavad ERA Panga 236 miljoni krooni suurusest laenuportfellist 83,5 protsenti.

Trossi hinnangul tuleb ERA Panga varasid provisjoneerida 387 miljonilt kroonilt 322 miljonile kroonile.

ERA Panga makseraskuste tekkimise objektiivsete põhjustena nimetas ajutine pankrotihaldur ebaõnnestunud investeeringut EVEA Panka ning Andres Bergmannile kuuluvate äriühingute võrku. «Ühe lüli raskused võimendasid raskusi kohe teistes lülides,» selgitas Tross.

Makseraskuste tekkimise subjektiivse põhjusena tõi Tross esile juhtimisarvestuse puudumise. «Puudus reaalne pangasisene aruandlus, mis oleks andnud juhatusele võimaluse saada objektiivset informatsiooni olukorra kohta pangas,» seletas Tross. Tema sõnul on liiga suur ka Bergmanniga seotud isikutele ja ettevõtetele antud laenude osa.

Tartu linnakohus jätkab kohtuistungit sisuliste vaidlustega 20. mail.

ERA Panga esindaja vandeadvokaat Aivar Pilv lubas, et enne järgmist kohtuistungit on neil esitada nende tellitud audiitorfirma Rödl & Partner ekspertarvamus ERA Panga finantsolukorra kohta.

Pankrotiavalduse esitanud Eesti Panga esindaja vandeadvokaadi Raino Paroni palvel kuulab kohus järgmisel istungil tunnistajana ERA Panka auditeerinud KPMG Estonia audiitorit.

Hetkel kuum