Toomas Truuverk • 11. mai 1999 kell 22:00

Telekom asus Londonis tõusule

Aktsiate hinnad liikusid Tallinna börsil eile erisuunaliselt. Esmaspäevaga võrreldes märgatavalt elavnenud kauplemises jäid päeva kokkuvõttes siiski peale allapoole liikunud aktsiad -- ÄP indeks lõpetas päeva 357,02 punktil, langedes 0,62 protsendi võrra.

Kõige elavamat kauplemishuvi nii käibelt kui tehingute arvult leidis börsil eile Hansapanga aktsia -- registreeritud 45 tehingut moodustasid kõigist tehingutest 28% ja 12,3 mln kroonine käive 53% börsisüsteemi kogukäibest.

Märkimist väärib, et Hansapanga aktsia suure käibe taga ei olnud vaid üks suur tehing. 90 krooni taset on Hansapanga aktsia puhul peetud küllalt oluliseks. Praegu tundub, et tugevat müügisurvet sel tasemel ei tekkinud ja eilse käibekasvu juures näidatud 0,28protsendine tõus lisab pigem optimismi.

Eile õhtul lõpetas väga tugevalt Londonis ka Telekomi aktsia, kerkides viimase paari kauplemistunni jooksul 108,25 kroonilt 111 kroonile ehk 3,5%. Tallinnas jõudis aktsia juba veidi varem 107,25 krooni tasemel sulguda, kaotades päevaga hinnas 0,92%.

Eilne Telekomi aktsia järsk tõus Londonis viib väga suure tõenäosusega hinna täna hommikul üles ka Tallinna börsil. Võib arvata, et maaklerite noteeringud kerkivad juba enne kauplemise algust.

Telekomi aktsia sarnane järsk hinnahüpe toimus tegelikult Londonis ka nädal tagasi, kui pärast tõusu toimus aktsia hinnas küll mõningane korrektsioon, kuid uus hinnatase jäi endisest siiski tunduvalt kõrgemale.

Suurima kukkumise tegi põhinimekirjas eile Ühispanga aktsia, mis kaotas päevaga hinnast 2,45%. Välisbörsidel Ühispanga aktsia hind oluliselt ei langenud ja püsis jätkuvalt 28,8 kroonil. Tuntavat libastumist Tallinna börsil saab ehk seletada esmaspäevase teatega, et Ühispanga osalus Optiva Pangas on suurenenud 10% võrra. Segastel asjaoludel Ühispanga kätte liikunud aktsiaplokk finantsinvesteeringuna pangale kiiret tulu vaevalt toob ja siit ka investorite reaktsioon.

Hetkel kuum