• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallinn kauniks ehk Keskturu kaotamine

  Keskturu parim osa tundub olevat lilled ja aiasaadused, mille ümber on haista ehtsat ajastute hõngu. Seevastu tööstuskaup, a la iga (riide)ese kolm krooni tükk, võiks olemata olla. Ostjatega ollakse viisakad, on zookauplus, raamatud, ringi käivad rinnasiltidega kontrolörid. Aga raha käib kõikide kaupade puhul käest kätte.
  Äripäev toetab seisukohta Keskturg likvideerida ja maa enampakkumisel maha müüa. Teistmoodi pole võimalik Keskturuga tekkinud tupikust väljuda.
  Linn on olnud omanikuna kehv peremees, enda käest tuleb turg ära anda niikuinii. Turul korra maksmapanemine tähendaks iseenda tutistamist. Kui praegused tegevjuhid muutuksid omanikeks, mis on turu erastamise korral samahästi kui kindel, ei muutuks turu korralduses midagi. Sest turg funktsioneerib, ja omas ni?is isegi hästi. See veenabki radikaalsete meetmete vajalikkuses.
  Keskturule on investeeritud vähe, pilt 200 meetrit pilvelõhkujatest eemal ei ole just ilus. Ka ruumi on turul ilmselgelt vähe. Tallinn võidaks kauniduses, riigieelarve maksudes, ausad kaupmehed hingaksid kergendatult. Linn teeniks maad müües rohkem kui turgu erastades. Perspektiivsem oleks turuga alustada tühjalt kohalt, nihkudes kesklinnast kaugemale.
  Seisukoht Keskturu küsimuses oleks justkui vastuolus liberaalse turumajanduse põhimõtetega, mida Äripäev jätkuvalt toetab. Ent kuidagi ei saa nõustuda praegu turul toimiva äriplaaniga, mis tugineb sularahale ja maksudest kõrvalehiilimisele.
  Keskturul on tegemist nn libaliberaalse turumajandusega riigimaksude arvel ja ebaterve konkurentsiga toidukaupade sektoris.
  Kui standardse purgi-, karbi- ja pakikauba müümine käib ilma kassaaparaadita, siis pole ime, et kaup leiab ostja odavamini ja rahvast on turul murdu. Müüjate ja ostjate huvi on praegune seisund säilitada. Samas torkab silma, et tõenäoliselt korrektsete saatelehtedega kaup on turul kallim kui marketites.
  Paljude ostjate eelistus kuulub praegu ja tulevikuski turule. Mis õigusega karistaksime Keskturgu likvideerides tavalisi ostjaid, linnakodanikke, kes jäävad sisseostude tegemise kohast ilma?
  Sama õigusega, millega jäävad nad väljaspool turgu ilma salaviina, -suitsu ja, miks mitte, ka narkootikumide ostukohtadest. Sest ka viimati loetletud kaubagruppide järele on nõudlust, ehkki nii kaubale endale kui ka kauplemisviisile on kuulutatud sõda. Kui tegemist poleks turu, vaid bordelliga -- kas siis piisaks ainult korra majjalöömisest või tuleks see likvideerida?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.