• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lisaeelarve ettepanekute menetlus võidakse katkestada

  Kolmapäeval võttis riigikogu õiguskantsler Erik-Juhan Truuvälja ettepanekul vastu otsuse muuta riigikogu kodukorra seadust nii, et ka riigieelarve eelnõude menetlemist saab siduda valitsuse usaldamisega. Eelnõu ei saa aga enne menetlusse võtta, kui selle nädala päevakord on ammendunud, teisisõnu mitte enne lisaeelarve teise lugemise lõpetamist.
  Rahanduskomisjoni esimehe Kalle Jürgensoni sõnul kavatseb koalitsioon juhul, kui opositsioon jätkab venitustaktikat, lisaeelarve menetlemine katkestada ja teha kiiresti muudatus kodukorra seadusse. Seejärel läheksid rahanduskomisjoni volitused üle valitsusele. «Ükski neist parandusettepanekutest, mida valitsus pole toetanud, ei lähe siis parlamendisaalis hääletusele,» selgitas Jürgenson. «Töö eelarvega jätkuks katkestamise kohast.»
  Kolmapäeval kell 14.00 alanud istung kestis opositsiooni pidevalt nõutud kümneminutiliste vaheaegade tõttu neljapäeval kella 13ni. Selle ajaga jõudis riigikogu läbi hääletada veidi üle kümnendiku 565 parandusettepanekust.
  Mitmed koalitsiooni liikmed väitsid eile, et opositsiooni eesmärk pole mitte lisaeelarve vastuvõtmise takistamine, vaid soov pärssida oluliste seaduseelnõude menetlemist, mis viivad ellu valitsusliidu lubadusi.
  Opositsioonis oleva Maarahva Erakonna fraktsiooni aseesimehe Andres Variku sõnul pole see õige. «Meil pole lihtsalt muud mõjutusvahendit, kui koalitsioon ei taha jutule võtta,» lausus ta. «Meil on ikkagi konkreetsed asjad, mida tahaksime eelarves näha.»
  Opositsioon tuli eile välja oma negatiivse lisaeelarvega, mis kärbib riigieelarvet miljardi asemel 700 miljoni krooni võrra. Eelnõu tulude pool on üsna utoopiline, nähes muu hulgas ette niigi kehvasti laekuva käibemaksu laekumise tõusu 114 mln krooni võrra.
  Reformierakonna fraktsiooni esimehe Jürgen Ligi sõnul ei kavatse koalitsioon mingil juhul läbi rääkida miljardist kroonist väiksema kärpe üle.
  Lisaeelarve arutluse venimise tõttu jääb alanemata tubakaaktsiis, mille tõus jõustub 1. juulil. Alanemata jääb mootorsõidukiaktsiis, muutmata alkoholiseaduse säte, mis keelab putkades kange õlle müügi. Teadmata ajaks lükkub edasi ettevõtteid tulumaksust vabastava tulumaksuseaduse eelnõu menetlemine.
  Sügisesse võib lükkuda mitme WTO nõuetele vastava seaduse vastuvõtmine. Pole välistatud, et säästueelarvega venitamise tõttu ei saa eelolevatel kohalikel valimistel hääletada suur osa muulasi, sest sedagi seaduseparandust ei jõuta õigeks ajaks vastu võtta.
  Lisaeelarve parandusettepanekuid saab riigikogu enne suvepuhkust arutada veel tuleval teisipäeval, kolmapäeval ja neljapäeval. Siis teeb valitsus suure tõenäosusega ettepaneku kokku kutsuda erakorraline istungjärk, mille töögraafiku kinnitab riigikogu.
  kolmapäev, 9. juuni
  13.00 alustab riigikogu tööd
  17.00 jõutakse lisaeelarve teise lugemiseni
  22.00 alustatakse 559 parandusettepaneku läbihääletamist
  neljapäev, 10. juuni
  13.00 on jõutud läbi hääletada 59 parandusettepanekut
  teisipäev, 15. juuni
  10.00?13.00 jätkatakse parandusettepanekute hääletamisega
  kolmapäev, 16. juuni
  14.00 jätkatakse parandusettepanekute hääletamisega
  neljapäev, 17. juuni
  10.00?13.00 kui koalitsioon ja opositsioon kokkuleppele ei jõua, jätkatakse parandusettepanekute hääletamisega
  algab ametlikult riigikogu suvepuhkus
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Reklaamimüügi TOPi võitja: olime valmis suuremaks kukkumiseks
Äripäeva reklaamimüügi TOPi võitis Postimees Grupp, mille müügidirektori Taavi Lätti sõnul oldi eelmisel aastal valmis suuremaks kukkumiseks, kuna reklaamimüük sai koroonakriisist tugevalt pihta.
Äripäeva reklaamimüügi TOPi võitis Postimees Grupp, mille müügidirektori Taavi Lätti sõnul oldi eelmisel aastal valmis suuremaks kukkumiseks, kuna reklaamimüük sai koroonakriisist tugevalt pihta.
Fotod: varju hoidnud ERIALi niiditõmbajad astusid kohtu ette
Kohe algab Hoiu-laenuühistuga ERIAL seotud isikute kriminaalasjas esimene sisuline arutelu.
Kohe algab Hoiu-laenuühistuga ERIAL seotud isikute kriminaalasjas esimene sisuline arutelu.