ÄP fototoimetus • 11. juuli 1999 kell 22:00

Itaalia Fiat sai saja-aastaseks

Firma aupresidendi, Fiati asutaja Giovanni Agnelli 78 aastase pojapoja Gianni Agnelli 3000 peovõõra hulgas olid ka Itaalia president Carlo Azeglio Ciampi ja peaminister Massimo D'Alema.

Fiat on kogu viimase sajandi jooksul olnud Itaalia arengu ning industrialiseerimise üks peamisi mõjutajaid. «Fiatil on käes kõik kaardid, et ka järgmised 100 aastat olulist rolli etendada,» ütles Agnelli ajaleheintervjuus.

Itaalia suurimal tööstusettevõttel ning maailma suuruselt kuuendal autotootjal on olnud halvemaid ja paremaid aegu. Läinud kuul teatas firma aktsionäridele, et ehkki Punto mudeli, Euroopas 1996.--1997. a enim müüdud auto läbimüük peaks 1999. a 6% võrra kasvama, tuleb aasta kokkuvõttes firmale raske.

Firma tuumiku moodustav Fiat Auto, mis mullu andis 54% firma käibest, jäi esimeses kvartalis 211 miljardi liiriga (110,9 mln dollarit) kahjumisse. Hinnasõda Itaalias ning majandusraskused Fiati peamisel välisturul Brasiilias vähendasid müüki 14%.

Ka pole Fiat enesele veel leidnud sobivat liitlast, mis kindlustaks firmale koha maailma juhtivate autotootjate hulgas. Aasta algul tehtud katse Rootsi Volvot osta ebaõnnestus.

Õnnetult läks eile ka Fiati Ferrari Vormel 1 võidusõitjal Michael Schumacheril, kes soovis firma sünnipäeva tähistada Suurbritannia etapi Grand Prix'ga.

Schumacher kihutas rajalt välja ning toimetati luumurruga haiglasse.

Autor: ÄP

Hetkel kuum