Kristel Raesaar • 12. august 1999 kell 22:00

Sadama nõukogu juhib Koit Uus

«Eile pärast konsultatsioone nõukogu liikmete ja ministriga jõuti üsna ühesele kokkuleppele,» ütles Rubeni lahkumise järel sadama nõukogu liikmeks saanud teede- ja sideministri nõunik Andrus Villem. Tema kinnitusel hääletasid Uusi poolt kõik nõukogu liikmed.

Tallinna Sadama nõukogu liige Kristiina Ojuland ütles, et tema hinnangul tunneb Uus neljast teede- ja sideministeeriumi poolt sadama nõukogusse valitud kandidaadist kõige paremini majandusküsimusi. «Seadus lubab valida ainult nende vahel. Ta oli ka ise selleks valmis ja soovis seda tööd tegema hakata,» põhjendas reformierakondlasest Ojuland oma valikut.

Sadama nõukogu hakkab Uus juhtima paralleelselt Ühispanga nõukogu liikmeks olemisega. Panga asutamise juures olnud Uus kinnitas, et kavatseb Tallinna Sadama nõukogus kasutada Ühispangast saadud kogemusi ja teadmisi.

Ühispanga taust on ka vastsel sadama juhatuse esimehel Riho Rasmannil, kes töötas aastaid panga Tallinna regiooni direktorina. Veel kolmaski sadama juhtfiguur -- sadama nõukogu liige Toivo Ninnas -- on laevafirma Hansatee nõukogu esimehena tihedalt seotud Ühispangaga, kes on laenanud tema juhitavale firmale sadu miljoneid kroone. Ühispank on ka üks Hansatee omanikest.

«Ma ei saa nendest spekulatsioonidest hästi aru,» ütles Uus, kommenteerides kahtlusi, et tal ja teistel Ühispanga heast käekäigust huvitatud sadamajuhtidel võib tekkida huvide konflikt, kui nad peavad valima pangale ja Hansateele ning sadamale kasulike otsuste vahel. Uus kinnitas, et juhtkond peab tegema otsuseid Tallinna Sadamale kõige kasulikumal moel.

Ka Kristiina Ojuland avaldas arvamust, et Uusi suhe Ühispangaga ei tohiks Tallinna Sadama nõukogu juhtimist segada. «Kindlasti ei hakka ta üksinda otsuseid tegema,» märkis Ojuland. «Kui tekib mingeid kahtlusi, et käsi hakkab kätt pesema sadama ja Ühispanga vahel, siis on nõukogus kindlasti teisi, kes seda takistavad.»

Viimased kümmekond aastat Haapsalu KEKi juhtinud Koit Uus ei pidanud probleemiks ka asjaolu, et tal puudub merendus- ja transiidialane kogemus. «Ma ei olegi viimastel aastatel muud teinud, kui olnud nõukogu tasemel kusagil tööl. See, et tegemist on sadamaga, ei muuda töö iseloomu absoluutselt,» põhjendas ta.

Nii Uus kui ka Villem avaldasid arvamust, et uusi muutusi Tallinna Sadama nõukogus lähiajal oodata pole.

Hetkel kuum