15. august 1999 kell 22:00

Ülekoormatud võrk sunnib kallimat mobiiltelefoni ostma

Kahesüsteemsetel telefonidel on võimalik kasutada nii üle-eestilist GSM 900 kui ka Tallinna kesklinna katvat GSM 1800 võrku. Meistri sõnul on telefoni väljavahetanud kliendid pärast rahul, sest kõnede pidamisel on kahesüsteemsetel telefonidel tunduvalt vähem probleeme.

Esmofon Grupi finantsjuht Heiko Sõro ütles, et kahesageduseliste mobiilide ostmine on pidevalt kasvanud ja pooled Esmofoni augustis müüdud telefonidest on kahesageduselised. «Ja see osa kasvab edasi,» sõnas ta.

Tallinna kesklinna kontoris töötav Eesti Mobiiltelefoni klient, ASi Divec ärikonsultant Leili Undervits ütles, et ta ostis kohe kahesüsteemse telefoni, sest ta oli paljudelt kuulnud, et tipptundidel on kesklinnas tavalise mobiiltelefoni kasutamine häiritud.

Eesti Mobiiltelefoni (EMT) pressiesindaja Jüri Kriisemann nentis, et GSM 900 võrk töötab suuremates linnades tipptundidel täiskoormusel. Selleks et vältida ülekoormuse teket, tuleb võrku laiendada kas 900 või 1800 Mhz sagedusalas.

Kriisemanni sõnul tähendab võrgu ülekoormus seda, et kõnekanalite täieliku hõivatuse aeg ületab normi piiri. Kõnekanaleid saab juurde võrku tihendades. Tema sõnul EMT GSM 900 võrgu tihendamine käib.

Tallinna kesklinnas võttis EMT GSM 1800 võrgu kasutusele eelkõige seetõttu, et selles sagedusalas on oluliselt rohkem kõnekanaleid, kõne kvaliteet on parem ning enamik tootjatest valmistab uusi mobiiltelefone kahe sagedusalaga telefonidena.

Kriisemann märkis, et GSM 1800 võrku ehitatakse sinna, kus võrgu kasutamine on oluliselt intensiivsem.

Radiolinja Eesti avalike suhete korraldaja Triin Lind lausus, et uus RLE GSM 1800 võrk käivitati selleks, et tulevast võrgu ülekoormust vältida, mitte sellepärast, et võrk juba on üle koormatud. RLE GSM 1800 käivitati Tallinna kesklinnas.

Q GSMi infoliinist öeldi, et ükski klient pole nende poole pöördunud probleemiga, et võrk on ülekoormatud ja rääkida ei saa. Kui Q klientidel peaks võrgu ülekoormusega probleeme tekkima, siis kahesageduseline telefon neid ei aita, sest nende käsutuses on vaid GSM 900 võrk.

Autor: Siim Saidla

Hetkel kuum