Toomas Truuverk • 24. august 1999 kell 22:00

Moody's tegi pankadele pai

Pärast paaripäevast tõusuliikumist asusid investorid eile hommikul Tallinna börsil kasumit võtma ja tõid turu indeksid protsendi võrra miinuspoolele.

Kasumivõtmist ei suutnud kuidagi mõjutada ka börsi avamise järel avaldatud Saku õlletehase esimese poolaasta majandustulemused. Saku õlletehase head majandustulemused ei olnud kellegi jaoks ilmselt ka kuigi suur üllatus. Õllemüügi rekordsuvest on juba palju juttu olnud ja tegelikkuses oli küsimus vaid selles, kuivõrd head need tulemused siis ikkagi on.

Investorite reaktsioon 29,8 mln kroonisele kasumile oli üpris loogiline. Kohe uudise järel läks üks osa investoreid aktsiaid ostma, päeva lõpus liikus aga suuremate pakkidena läbi ka paar tehingukorraldust müügipoolelt. Kokkuvõttes oli aktsia päevakäive igati korralik 1,9 mln kr. Aktsia hind muutus registreeritud 13 tehingus siiski vähe, kerkides päevaga laisa 0,39% võrra.

Veidi pärast seda, kui börs ca protsendiga miinuspoolel sulgus, teatas reitinguagentuur Moody's oma otsustest Eesti kahe suurema kommertspanga reitingute osas. Kokkuvõtvalt võib öelda, et Hansapanga pikaajaliste võlakohustuste reitingu kergitamine ühe pügala võrra ja Ühispanga sama reitingu väljavaate kergitamine «positiivseks» ületas loodetut. Mäletatavasti teatas Hansapank ise kuu aega tagasi, et ei oota Moody'se külastusele järgnenud kontaktide põhjal reitingu muutmist.

Siiski ei saa loota reitingu kiiret kajastumist aktsiate hindades. Nii välismaiste kui kohalike investorite loidus järske muutusi hetkel ei luba. Pikemaajaline positiivne mõju on aga vaieldamatult olemas.

Hetkel kuum