Sirje Niitra • 1. september 1999 kell 22:00

Moe Piiritustehase ostis

Infast Oil

Eile oli Moe Piiritustehase uus juht Raim Tomingas (47) esimest päeva tööl. «Praegu on alles asjade ülevõtmise aeg ja omanikel paljud otsused vastu võtmata, seetõttu ei ole mul täna suurt midagi öelda, tutvun olukorraga,» oli Tomingas eile õhtul napisõnaline. Küsimusele, kas ta usub piiritusetootmise jätkumist Moel, vastas ta, et kui ei usuks, poleks ta tehase juhi kohta vastu võtnud.

Moe endine juhatuse esimees Enno Harmipaik teatas vaid nädalapäevad tagasi, et kohalikust teraviljast pole mõtet Eestis enam piiritust toota ja tehas sõlmib lepinguid Venemaalt toorpiirituse sisseostmiseks. Ühe Moe töötaja sõnul lõi «pikne» tehasesse sisse pärast sellesisulise kirjutise ilmumist Äripäevas.

Raim Tomingas elab Võsu vallas, kus ta seni juhtis endale kuuluvat kaubandusfirmat. Tomingas väidab, et ettepanek piiritusetehase etteotsa asuda tehti talle hiljaaegu. Juhtkonna vahetus tuli ootamatult ka Harmipaigale, kes andis asjad uuele juhile üle esmaspäeval. Ettevõttest lahkus senine kommertsdirektor Toivo Kreen. Suve jooksul koondas endine omanik ligi 70 töötajat.

Moe Piiritustehase eelmise omaniku OÜ Tulivesi esindaja Leonid Jakerson ütles, et firma müüb oma osakud ära, sest nende eesmärk ei ole piirituse tootmine iga hinna eest. «Äri on äri ja kui on hea pakkumine, siis miks mitte müüa. Järelikult oli hea pakkumine,» märkis Jakerson ja lisas, et tehing pole veel lõplikult vormistatud, hinda ei saa ta veel öelda.

Infast Oili juhatuse esimehelt Aleksander Pototskilt ei õnnestunud eile kommentaari saada. Kinnitamata andmetel viisid kõnealuse tehingu puhul müüja ostjaga kokku konkureeriva Rakvere piiritustehase omanikfirma ASi Onistar esindajad, kelle huvides on teise piiritusetehase sulgemine.

Eesti Õliühingu juht Juhan Kolk avaldas kütusefirma piiritusetehase ostu üle imestust. «See on uus suund, mis üllatab,» ütles Kolk. Infast Oil tegutseb Eesti määrdeaineturul British Petroleumi ja teiste firmade toodete maaletoojana ja autokütuste hulgimüüjana. «Neil läheb hästi,» märkis Kolk, kes ise on Alexela Oil osanik.

Infast Oili eelmise aasta netokäive oli 120 miljonit krooni ja puhaskasum üle viie miljoni krooni. Kütusefirmas töötas aasta algul 29 inimest.

Hetkel kuum