Viktoria Korpan • 2. september 1999 kell 22:00

Konkurendid lähenevad

«Kohtusin Eesti Meedia presidendi Hans-Erik Matrega paar nädalat tagasi Kopenhaagenis,» tunnistas Hans H. Luik. «Ekspress Grupi ja Schibstedi kontaktid on seni olnud peaaegu olematud, sellest annab tunnistust ka hinnasõda turul.»

Hans H. Luik lisas, et meediakontsernid on asunud kooskõlastama vaateid selle kohta, milliseid väljaandeid Eesti lugejad vajavad ja kui palju on lugejad valmis nende eest maksma.

«Mingeid sarnaseid arusaamu ajakirjade Seltskond ja Kroonika või Õhtulehe ja Sõnumilehe liitumise kohta meie firmadel praegu küll ei ole,» välistas Luik edasisi spekulatsioone. «Norrakatega on meeldiv arutada turu üldist arengut, kuid konkreetsetes kirjastusasjades on nad sama enesekindlad kui meiegi.»

Bonnier AB kontserni kuuluva Ekspress Grupi teise osaniku Dagens Nyheter Internationali president Lars-Gösta Julin kinnitas samuti, et firmad ei pea läbirääkimisi mõne väljaande ülevõtmise asjus. Samas tunnistas ta, et Ekspress Grupi esindajad on Schibstedi esindajatega kohtunud.

«Meie korporatsioonidel on palju ühist ja me arutlesime probleeme, mis on praegu Eesti meediaturul,» lausus Julin.

Julin märkis, et kui keegi tahaks Ekspress Grupile mõne väljaande müüa, oleks nad huvitatud. «Ühendada kaks suurt meediafirmat, Eesti Meedia ja Ekspress Grupp, oleks Eesti jaoks vale,» ütles Julin.

Hans H. Luige sõnul toimub Ekspress Grupi ja Eesti Meedia esindajate järgmine kohtumine Adaveres. «Niisiis saab lugeja veel mõnda aega nautida neid miljonilisi kinke, mida meie firmad jagavad ajakirjandusväljaandeid superodavalt müües,» nentis ta.

Eesti Meedia, kes on ajalehtede Postimees ja Sõnumileht, Ajakirjade Kirjastuse ja nelja maakonnalehe omanik, sai esimesel poolaastal 22,2 miljonit krooni kahjumit. Ajakirjade Kirjastusele toovad kahjumit ajakirjad Tervis, Stiina ja Luup.

Ekspress Grupi väljaanne Eesti Ekspress teenis seitsme kuuga 3,14 miljonit krooni kasumit ja Ekspress Grupi osalusega Eesti Päevaleht sai kuue kuuga 2,5 miljonit krooni kahjumit.

Hetkel kuum